2020. július 14. keddÖrs, Stella
EUR = 4.8423 RON
USD = 4.2788 RON
HUF = 1.3687 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,466.65(-0.05%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Ezernél is több alkalmazottat küld kényszerszabadságra ismét a Dacia

 utolsó frissítés: 12:33 GMT +2, 2020. június 03.

Ismét kényszerszabadságra küldi 1100 dolgozóját júniusban a Renault tulajdonában levő Dacia gépkocsigyár, mivel az alacsony megrendelések miatt nem tudja foglalkoztatni valamennyi alkalmazottját - adta hírül szerdán a közszolgálati rádió.

Az érintett dolgozók megkapják bérük jelentős részét.

A Dacia március 17-én függesztette fel tevékenységét a koronavírus-járvány miatt, akkor szinte valamennyi dolgozót kényszerszabadságra küldtek. Április 21-től hirdették meg a fokozatos visszatérést, majd május 4-től kezdtek teljes kapacitással működni. Az azóta eltelt hónapban azonban kiderült, hogy a megrendelések alacsonyabbak, főleg a nyugat-európai piacokon csökkent a kereslet, az üzem termelésének 80 százaléka pedig exportra megy.

Nicolae Pavelescu szakszervezeti vezető elmondta, hogy a présüzemben három helyett csak két műszakban dolgoznak. Hozzátette, hogy a motorgyártó részlegről 760 dolgozót küldenek kényszerszabadságra. Főleg azokat küldik haza júniusban, akik a Renault csoport oroszországi, marokkói, brazíliai és franciaországi gyárainak dolgoznak, hiszen azok zárva vannak, így a hazai üzemben sincs munkájuk. A Dacianak egyébként mintegy 15 ezer alkalmazottja van a  mioveni-i gyárában - emlékeztetett a szakszervezeti vezető.

A csoport közlése szerint május végén naponta 1200 járművet szereltek össze. A Dacia romániai üzemében tavaly mintegy 350 ezer járművet gyártottak.

A Renault a múlt héten jelentette be, hogy a világon összesen mintegy 15 ezerrel csökkenti az akalmazottai számát és felfüggeszti betervezett romániai és marokkói fejlesztéseit a csökkenő kereslet miatt. Ludovic Orban miniszterelnök korábban elmondta, hogy a francia csoporttal folytatott tárgyalások alapján nincs tudomása arról, hogy a leépítések Romániát is érintenék. (mti)

válság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális