2020. július 14. keddÖrs, Stella
EUR = 4.8423 RON
USD = 4.2788 RON
HUF = 1.3687 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,466.65(-0.05%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Fog-e emelkedni a gáz ára a liberalizáció után? Az ANRE alelnöke szerint nem valószínű

 utolsó frissítés: 16:33 GMT +2, 2020. június 02.

Nem valószínű, hogy a lakossági gáz árának július 1-jei liberalizációja után azonnal emelkedni kezdenek a gázárak, hisz minden szolgáltatónak az lesz a legfontosabb célja, hogy ne veszítsen ügyfeleket - állapította meg egy hétfői szakkonferencián Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

A szakember nem számit "látványos" áresésre sem, de abban bízik, hogy 2021-re "nagyobb intenzitású" verseny alakul ki a szolgáltatók között a lakossági gáz területén is.

Az alelnök "történelmi pillanatnak" nevezte július 1-jét a háztartási fogyasztók földgázellátása szempontjából. Ez lesz az első alkalom, hogy a háztartási fogyasztók árait az ANRE már nem szabályozza, sem a szállítók gázvásárlása, sem a végső ár szintjén. Másrészről továbbra is szabályozottak maradnak a szállítási és elosztási hálózatok díjösszetevői.

Nagy-Bege azt mondja: a július 1-jei gázár-liberalizáció tapasztalatait felhasználják majd az elektromosenergia-ár 2021. január 1-jén esedékes liberalizációjának bevezetésekor.

Véleménye szerint a liberalizációból a fogyasztó nyer, mert olyan árak lesznek, "amilyeneket évek óta nem láttunk a hazai piacon, és a fogyasztónak ez a legfontosabb".

Az alelnök kifejtette: a koronavírus-járvány csökkentette a fogyasztást, de ugyanakkor korlátozta egyes kategóriák fizetőképességét is, míg másokat felmentettek a költségszámla kiegyenlítésének kötelezettsége alól. Ennek okán a szolgáltatók bevételei visszaestek, ami csökkenti versenyképességüket a liberalizált piacon. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális