2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

A partiumi gazdaságfejlesztési program csak akkor indulhat, ha arról román-magyar kormányközi megállapodás lesz

 utolsó frissítés: 14:21 GMT +2, 2020. május 29.

Kozma Mónika, az erdélyi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője elmondta, eddigi pályázataikat nem érinti a román kormány megállapodási kérelme, viszont a meghirdetésre váró partiumi gazdaságfejlesztési program csak akkor indulhat el, ha erről román-magyar kormányközi megállapodás születik - idézi az MTI a Krónikát

Az ügyvezető arra regált, hogy kedden Bogdan Aurescu külügyminiszter Szijjártó Péterrel folytatott megbeszélése után elmondta: azt javasolta magyar kollégájának, hogy a program az európai és a román versenyjog tiszteletben tartásával, "átláthatóan és diszkriminációmentesen" folyjon, "ne etnikai alapon", és erről kössenek megállapodást. 

Kozma Mónika úgy vélte: a román kifogások nem érintik azokat a pályázatokat, amelyek már lefutottak vagy folyamatban vannak. A székelyföldi kis összegű támogatási pályázat nyerteseinek már átutalták az elnyert 15 ezer eurós összegeket, és ezek elszámolására egy hónap áll a pályázók rendelkezésére. A nagy összegű székelyföldi pályázatok lebonyolítása nem áll ilyen jól: ott a nyertes pályázók mintegy felével sikerült eddig szerződést kötni. A szerződéskötések egy része késik a hiányzó építkezési engedélyek, meg egyéb igazoló okiratok lassú beszerzése és a pályázók által vállalt 50 százalékos önrész nehézkes előteremtése miatt.

Az ügyvezető reményei szerint hamar megszülethet a kormányközi megállapodás, és a tervezett ütemterv szerint hirdethetik meg ősszel a partiumi kis összegű támogatások pályázatát és a nagy beruházóknak szánt pályázatot. Hozzátette: tudomása szerint a kormányközi megegyezést előkészítő vegyes bizottság már el is kezdte munkáját.

Kozma Mónika elutasította azt a vádat, hogy a program etnikai alapon adna támogatásokat. Megjegyezte: amikor a Felső-Maros menti falvak nyertes pályázóit hívták Dédára a szerződések aláírására, a teremben több román szót lehetett hallani, mint magyart. Elismerte, hogy a pályázati űrlapokat csak magyar nyelven lehet kitölteni, de sok román gazda pályázatíró cég vagy magyar ismerősei segítségével jelentkezett be, és nyert is.

Mint elmondta: Romániában hasonló módon nyújt támogatásokat a brassói Saxonia Alapítvány, amely németországi költségvetési forrásokból ír ki gazdasági pályázatokat Erdély szász és sváb vidékein élők számára, de közismertebb a Norvég Alap tevékenysége, amelynek programjaiban nemcsak romániai önkormányzatok és civil szervezetek, hanem cégek is sikeresen pályáznak. Úgy vélte, a román kormány kettős mércét alkalmaz az ilyen programokhoz való viszonyulásában. Az ügyvezető arról is beszámolt, hogy valamennyi pályázati kiírásukat elküldték véleményezésre az Európai Bizottság szakembereinek, és a román Versenytanácsnak is. Ezek soha nem emeltek kifogást a program ellen. (mti)

gazdaságélénkítésmezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális