2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Kína szakít a hagyományokkal: a válság miatt nem jelölnek meg növekedési célt erre az évre

 utolsó frissítés: 13:38 GMT +2, 2020. május 25.

A kínai hatóságok 1990 óta először döntöttek úgy, hogy nem fognak a bruttó hazai össztermék (GDP) növekedésével kapcsolatos várakozást közzétenni – írja az Agerpres.

A kínai miniszterelnök nyilatkozata szerint azért döntöttek így, mert a koronavírus-járvány jelenleg olyan ismeretlen tényezőkkel állítja szembe az országot, amelyeket nem lehet előre megjósolni.

Kínában nagyrészt sikerült megállítani a vírus terjedését, a közlekedési korlátozásokat fokozatosan oldják fel, azonban a gazdaságra gyakorolt következmények ott is hosszú ideig fejtik ki hatásukat.

Kína költségvetési deficitjét ebben az évben a GDP 3,6%-ára becsülik, ami körülblül ezer milliárd jüannal (128 milliárd euró) magasabb a tavalyi év hiányához képest. Mint a miniszterelnök elmondta, a gazdaság támogatásának érdekében fékezik az ország adósságcsökkentő politikáját.

Peking ugyanakkor arra is törekszik ezentúl, hogy a belföldi fogyasztást serkentsék, tekintettel arra, hogy a világjárvány nagyrészt megbénította a kereskedelmet az Európai Unióval és az Egyesül Államokkal, tehát hatalmas kihatással van az exportra, ami az ország kulcsfontosságú ágazata.

Egyes mérések szerint ebben a szegmensben mintegy 18 millió munkahely megszűnésére számítanak, ami az export iparban dolgozók egyharmadát jelenti. (Agerpres, hírszerk.) 

koronavírusKínaválságköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális