2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

A miniszterelnök támogatást ígér a munkát kereső személyeket alkalmazó cégeknek

 utolsó frissítés: 08:35 GMT +2, 2020. május 21.

Azokat a munkáltatókat, akik munkát kereső személyeket alkalmaznak, az illető bruttó fizetésének legtöbb 30%-ával fogja támogatni a kormány - jelentette be szerda este Ludovic Orban kormányfő.

"A bruttó fizetés akár 30%-át is elérő támogatást fogunk biztosítani legalább három hónapon át azoknak a vállalatoknak, amelyek munkát kereső román állampolgárokat alkalmaznak. Ugyanakkor vannak olyan kategóriák, amelyek nehezen találnak munkahelyet, például a frissen végzettek vagy a nyugdíjkorhatárhoz közeledők. Ezeknek a kategóriáknak a foglalkoztatását szintén támogatni fogjuk a bruttó fizetésük jelentős hányadának hosszabb időtartamú biztosításával" - mondta Orban, hozzátéve: a támogatás feltétele az lesz, hogy a vállalat a támogatás időszakának lejártával is egy ideig még foglalkoztatja a kedvezményezett alkalmazottat.

Orban bejelentett egy olyan intézkedést is, amelynek az a célja, hogy folytassák tevékenységüket a korlátozó intézkedések vagy a gazdasági válság által érintett vállalatok.

"Azokon a területeken, ahol a korlátozásokat június 1-je után is fenn kell tartani, továbbra is támogatjuk a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét. Minden olyan területen, amelyen a korlátozások enyhítésének eredményeként folytatódik a tevékenység, az állam kifizeti minden munkát felvevő alkalmazott bérének 41,5%-át" - nyilatkozta Orban.

Kifejtette: a kormány elfogad majd egy olyan jogszabályt is, amely a napszámosok tevékenységét szabályozza.

Orban szerint közel 600 ezer román állampolgár részesült a kényszerszabadság miatt állami támogatásban, és a következő időszakban a munkát kereső románok száma meg fogja közelíteni a 700 ezret. Azt is elmondta: 350 ezer munkaszerződést bontottak fel, és 300 - 350 ezerre tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldről tértek haza, és rövidesen munkát fognak keresni. (agerpres)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális