2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

A járvány a kisüzletek malmára hajtotta a vizet, és közben egyre drágul az élelmiszer

 utolsó frissítés: 16:14 GMT +2, 2020. május 08.

Az év első négy hónapjában a nagy üzletláncoknál átlagosan 4,7%-kal emelkedett a termékek ára az előző év hasonló időszakához képest, az élelmiszereké pedig 6,4%-kal – derül ki az Economica.net román gazdasági lap összesítéséből, amelyet a RetailZoom felmérései alapján készítettek, és amelyből az is kiderült, hogy a koronavírus-járvány hatásaként a kisebb boltoknak sikerült piaci részesedést visszavenniük a hipermarketektől

A kutatás azt mutatja, hogy a járvány következtében a romániaiak fogyasztási szokásai egyértelműen eltérnek az előző év hasonló időszakához képest.

Az árak növekedése az élelmiszereknél mutatkozik meg a legjobban, átlag 6,4%-kal 2019 azonos időszakához képest, a forgalom növekedésének mértéke pedig leginkább a dohánytermékeknél mutatkozik meg ugyanebben a periódusban (+29%).

A felmérés készítői 184 kategóriára bontva elemezték a különböző termékeket, ezek közül több mint a felénél 5 és 30 százalék közti drágulást regisztráltak az elmúlt év adataihoz képest. A készítők arra a következtetésre jutottak, hogy ebben az évben az áremelkedések aránya nem csak a tavaly is megfigyelt húsvéti őrület és/vagy szezonális áremelkedések következményei, hanem mérhető a világjárvány hatása is. Ebből a szempontból az áremelkedés mértéke még nem érte el a csúcspontot – szögezik le a készítők.

A járvány miatti spájzolás és a vele járó áremelkedések egyértelműen kimutathatók

A felmérés szerint a testápoló, higiéniai termékek átlagosan 1,4%-kal, a háztartási cikkek 3,7%-kal emelkedtek. Az élelmiszer kategóriában a legnagyobb mértékben a zöldségek és gyümölcsök tartósítására alkalmazott anyagok drágultak (+136%), de nagy az emelkedés a húskonzervek (+42%), az élesztő (+19%), a majonéz (+19%), a kolbászok (+17%), só (+17%), hústermékek (+16%) és a fagyasztott halak (+16%) esetében is.

Az élelmiszerekkel kapcsolatban azt is megfigyelték, hogy az értékesítés 21%-kal nőtt az év első negyedévében 2019 hasonló időszakához mérten. Szintén érdekes adat, hogy a felmérés készítői hosszú távon a tisztítószerek tartós, 5-10 százalékos növekedésére számítanak.

A kereskedelmi egységek összehasonlításából látszik, a romániai lakosok sokkal inkább a kisüzleteket keresték fel ebben a periódusban, és a RetailZoom szerint ez abból tükröződik, hogy mindezek forgalomnövekedése 25%-kal nőtt a tavalyi adatokhoz képest, ezzel szemben a nagyüzletek esetében csak 16%-os ez a szám.

A felmérést körülbelül 3 ezer kereskedelmi egység adatainak felhasználásával készítették. (economica.net, hírszerk.)

koronavírusüzletkereskedelem
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális