2020. aug. 13. csütörtökIpoly
EUR = 4.8357 RON
USD = 4.1087 RON
HUF = 1.3994 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3298 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,777.30(0.36%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Negatívra rontotta a román államadós-osztályzat kilátását a Moody's

 utolsó frissítés: 12:20 GMT +2, 2020. április 27.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy szerkezeti szintű romlás zajlik a román közfinanszírozási rendszerben. Emellett a román külső pozíció is romlik, mivel emelkedik a devizában denominált rövid futamidejű adósságállomány, és emiatt növekszik a román gazdaság fogékonysága az eseménykockázatokra.

A cég a kilátás rontásával egy időben megerősítette Románia hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek "Baa3" osztályzatát.

Ez a besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje.

Egy hete egy másik hitelminősítő, a Fitch Ratings is negatívra rontotta az ország adósosztályzatának kilátását. A Fitch is a befektetési kategória alapszintjén, "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván Romániát.

Ha ezeket az osztályzatokat a Moody's és a Fitch leminősíti, az ország ezeknél a hitelminősítőknél átkerülne a befektetésre nem ajánlott kategóriába. (mti)

Moody'sválság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac