2020. november 28. szombatStefánia
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Az amerikai pénzügyminiszter nyárra várja a gazdaság talpraállását

 utolsó frissítés: 08:37 GMT +2, 2020. április 27.

Az amerikai gazdaság nyáron talpra állhat, ha a következő két hónapban újraindítják a koronavírus-járvány miatt leállított termelést - jelentette ki Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

A tárcavezető szerint a közel háromezer milliárd dollár értékű gazdasági élénkítő csomagok júliusra, augusztusra hozna eredményt, attól függően, hogy az egyes államokban mikor indítják újra az üzleti életet.

A miniszter úgy fogalmazott, "példátlan mennyiségű pénzt nyomunk a gazdaságba az élénkítésre, több ezermilliárd dollárt, és ennek meglesz a hatása".

Mnuchin próbálta kicsinyíteni a kongresszusi költségvetési hivatal előrejelzéseit a munkanélküliség növekedéséről és a hazai össztermék csökkenéséről, és úgy vélte, hogy a Goldman Sachs bankház elemzőinek a világgazdasági válságról szóló előrejelzései szintén nem helytállóak. "Ezeket az előrejelzéseket a jelenlegi egészségügyi helyzetre alapozva fogalmazták meg" - mondta. Hozzáfűzte: ha még több pénzre lesz szükség, akkor a kormányzat kész még több pénzt a gazdaságba nyomni. "De ezt csakis kétpárti támogatással tesszük meg" - fogalmazott.

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje közben további gazdaságélénkítő csomagokat sürgetett. A Politico című lapnak adott interjújában a politikus úgy fogalmazott: a következő gazdasági csomagnak "az ördögbe is, nagyobbnak kell lennie 2 000 milliárd dollárnál". Egy több mint 2 000 milliárdos  gazdaságélénkítő csomagot a múlt hónapban fogadott el a szövetségi kongresszus. Biden szerint több pénz kell az egyes tagállamoknak és városoknak, hogy "ne bocsássanak el rengeteg tanárt, zsarut és tűzoltót". (mti)

koronavírusválságAmerika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális