2020. július 14. keddÖrs, Stella
EUR = 4.8430 RON
USD = 4.2615 RON
HUF = 1.3631 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,460.30(-0.12%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

A gazdasági miniszter a kőolaj árának eséséről: ez nem jó a mi szempontunkból sem

 utolsó frissítés: 19:45 GMT +2, 2020. április 21.

Az amerikai piacon hétfőn este soha nem látott mélységbe csökkent az olaj ára, ez pedig rossz jel a globális gazdaság számára - mondta Virgil Popescu gazdasági miniszter a Digi24-nek.

Elmondása szerint Romániában a töltőállomások jelenleg normál kapacitás mellett működnek, az ország üzemanyag igényei biztosítva vannak, nagyrészt import kőolajból. Popescu azt is elmondta, hogy várakozásaik szerint az import kőolaj ára nálunk is vissza fog esni, tekintettel az amerikai olajhelyzetre.

"Tegnap a WTI index elérte a -35 dolláros szintet, ami hihetetlen. Véleményem szerint ennek ellenére nem kellene lezárni az amerikai olajfúrók működését, mivel azok újbóli megnyitása még magasabb költségeket eredményezne, mint amennyit veszítenek az eladásokból" – mondta el a gazdasági miniszter, majd hozzátette, az európai piacon egyelőre stabil az ár, hórdónként 25 dollárral számolnak jelenleg.

A miniszter azt is elmondta, hogy a román piac normál helyzetben körülbelül 10-11 millió hordó kőolajat fogyaszt évente, ebből körülbelül 4 millió hordónyit termelünk belföldön. Elmondta, pillanatnyilag jól jöhet, ha olcsóbb a benzin, de az olaj árának ilyenszerű visszaesése nem válik feltétlenül az előnyünkre, mert ez a globális gazdaságról rossz képet mutat. Úgy gondolom, hogy a méltányos piaci árak mutatják meg nekünk, hogy jó irányba halad a gazdaság – folytatta a gazdasági miniszter. (digi24, hírszerk.)

kőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális