2020. július 14. keddÖrs, Stella
EUR = 4.8423 RON
USD = 4.2788 RON
HUF = 1.3687 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,466.65(-0.05%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Ilyen még nem volt: -37 dollárra esett a kőolaj ára

 utolsó frissítés: 23:25 GMT +2, 2020. április 20.

Tovább folytatódik a kőolaj árának esése, az egyik fő kőolajfajta, az amerikai típusú könnyűolaj (WTI) hordónkénti ára hétfőn este -37 dollár alá esett.

A jelenség egyik magyarázata, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben jelentősen csökkent a kőolajfelhasználás, másrészt hatalmas a kőolaj túlkínálata az amerikai piacon, ezért nagyon sok kereskedő akár hajlandó is fizetni azért, hogy "megvegyék" tőlük a tulajdonukban levő kőolajat. Kissé árnyalja ugyanakkor a képet, hogy azok a kereskedők, akik most fizetnek az eladásért, a következő hónapokban nagy valószínűséggel vevőként fognak megjelenni a határidős kőolajpiacon, és mivel akkorra a várakozások szerint valamelyest normalizálódik a kőolaj ára, pozitívan jöhetnek ki az ügyletekből.

A kőolajpiaci árak mozgását a mostani válság mellett az OPEC országok döntései is jelentősen befolyásolják. Pár hónapja Szaúd-Arábia döntött úgy, hogy felrúgva a kitermelésről szóló korlátozásokat kőolajjal önti el a világpiacot, megalapozott feltételezések miatt pontosan azért, hogy az amerikai kőolajtermelőknek ártsanak a lépéssel. Májustól viszont érvénybe lép az OPEC országok megállapodása, amely szerint a tavalyi globális felhasználás akár ötödével csökkenhet a világ kőolajtermelése, aminek hatására az árak emelkedését várják.

A júniusi határidős árfolyam a WTI kőolajfajta esetében jelenleg 20 dollár fölött mozog, igaz itt is esés figyelhető meg. (portfolio, hírszerk)

válságkoronavíruskőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális