2021. január 26. keddVanda, Paula
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.0105 RON
HUF = 1.3653 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,321.38(-0.14%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Negatívra rontotta a román államadós-osztályzat kilátását a Fitch Ratings

 utolsó frissítés: 11:35 GMT +2, 2020. április 18.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy az új típusú koronavírus okozta járvány tovább rontja Románia máris meglehetősen gyenge költségvetési pozícióját, és emiatt rövid távon várhatóan jelentősen romlik a közfinanszírozási helyzet.

A cég a kilátás rontásával egy időben megerősítette Románia hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz" osztályzatát.

Ez a besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje, és ha ezt az osztályzatot a Fitch leminősíti, Románia ennél a hitelminősítőnél átkerül a befektetésre nem ajánlott - vagyis magas hozamú, spekulatív - kategóriába.

A Fitch soron kívül döntött a román adósosztályzati kilátás negatívra módosításáról. Az Európai Unió előírása szerint a hitelminősítők minden évben csak előre meghatározott és közzétett időpontokban hajthatják végre az uniós államadósok besorolásának és a besorolások kilátásának felülvizsgálatát. E szabálynak azonban van egy olyan záradéka, amelynek alapján el lehet térni a menetrendtől, ha ez szükséges ahhoz, hogy a hitelminősítők eleget tegyenek jogi kötelezettségeiknek.

A Fitch Ratings közölte: értelmezése szerint ez a záradék lehetővé teszi minősítési felülvizsgálatok közzétételét, ha egy adott államadós hitelképességében olyan érdemi változás történik, amely miatt a hitelminősítők megítélése szerint nem lenne helyénvaló megvárni a menetrendben meghatározott következő felülvizsgálati időpontot.

Románia következő hitelminősítői felülvizsgálata május 1-jén lenne esedékes, ám a Fitch úgy ítéli meg, hogy a hazai fejlemények indokolttá teszik az eltérést az előre meghatározott felülvizsgálati menetrendtől - áll a hitelminősítő péntek éjszaka ismertetett indoklásában.

A cég az adósosztályzati kilátás rontásához fűzött elemzésében közölte: várakozása szerint a román hazai össztermék (GDP) az idén 5,9 százalékkal zuhan a tavaly mért 4,1 százalékos növekedés után.

A Fitch Ratings londoni elemzői kiemelték: ez az előrejelzésük azt jelenti, hogy a román gazdaság idei teljesítményére adott prognózisukat a tavaly novemberben végrehajtott legutóbbi minősítési felülvizsgálatuk óta 9,2 százalékponttal rontották.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,9 százalékos mélységi rekordról az idén 8 százalékra emelkedik. A cég hangsúlyozta, hogy ez lenne a romániai munkanélküliség eddigi legnagyobb arányú éves növekedése.

A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos romániai államadósság-ráta a tavalyi 35,2 százalékról az idén 45 százalék közelébe emelkedik. Jóllehet ez még mindig alacsonyabb lenne a "BBB" sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, amely az idén várhatóan 50 százalék lesz, Románia esetében azonban ez 1995 óta a legmagasabb államadósság-ráta lenne - áll a hitelminősítő péntek éjjeli londoni elemzésében.

A Fitch Ratings várakozása szerint a romániai államháztartási hiány a hazai össztermék 8 százalékára bővül az idén. A cég kiemeli, hogy az államháztartás kiinduló helyzete is már gyenge volt, hiszen a tavalyi deficit elérte a GDP-érték 4,6 százalékát, és ez volt a legmagasabb hiány az Európai Unióban.

A Fitch hangsúlyozza azt is, hogy a "BBB" sávban nyilvántartott szuverén adósok államháztartási hiányának mediánszintje 1,6 százalék.

A cég közölte ugyanakkor azt is, hogy várakozása szerint a Covid-19 járvány hatásai az idén lecsengenek a román gazdaságban. A hitelminősítő pénteki előrejelzésében 2021-re 5 százalékot meghaladó román GDP-növekedés szerepel. A közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban más nagy londoni házak is hasonló növekedési pályákat vázoltak fel. (mti)

Fitch Ratings
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális