2021. január 18. hétfõPiroska
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,266.69(0.55%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Módosított a szenátus a hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi kormányrendeleten

 utolsó frissítés: 07:35 GMT +2, 2020. április 09.

Módosításokkal fogadta el szerdán a szenátus a hiteltörlesztések halasztásáról szóló 2020/37-es sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényt.

Az online ülésen 85 szenátor támogatta a tervezetet a módosított formában, 26-an ellene voksoltak, 19-en tartózkodtak.

Az egyik módosítás értelmében azok is igényelhetik a törlesztés halasztását, akiknek hiteltartozásuk van, ugyanakkor a lízingszerződésekre is kiterjesztik a lehetőséget. Egy másik módosítás megszünteti a kamat tőkésítését a nem bankjellegű pénzügyi intézményektől felvett fogyasztási hitelek esetében is, ami azt jelenti, hogy nem kell kamatot fizetni a kamatra. A rendelet eredetileg azt írta elő, hogy csak a jelzáloghitelek esetében nem tőkésítik a kamatot.

Egy másik módosítás értelmében nem igényelheti a törlesztés halasztását bármely jogi személy, csak azok, amelyek részben vagy teljesen megszakították tevékenységüket, vagy üzleti forgalmuk 15 százalékkal csökkent a januárban és februárban jegyzett átlagánál. Eredetileg 25 százalék szerepelt a rendeletben.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenezte a módosításokat, hangsúlyozva, hogy azokat a Román Nemzeti Bank jóváhagyása nélkül foglalták bele a jogszabályba, és "demagógiáról és populizmusról" árulkodnak.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ramona Dinu úgy vélekedett, egyes módosító javaslatok oda vezethetnek, hogy "a rövidtávú mikrogazdasági kockázatokból hosszú távú makrogazdasági kockázatok lesznek", a kamatok tőkésítésével kapcsolatos módosítással azonban egyetért az alakulat, ezért törvényhozói tartózkodtak a voksoláskor.

Az RMDSZ és a PSD szenátorai megszavazták a sürgősségi kormányrendeletet a módosított formában. A jogszabályról a képviselőház voksol döntő házként. (agerpres)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac