2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.1145 RON
HUF = 1.3394 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,795.07(0.44%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Az RMDSZ kezdeményezésére piacokat hoznának létre a székelyföldi városokban

 utolsó frissítés: 17:27 GMT +2, 2020. április 03.

Előre meghirdetett helyi termelői piac létrehozását kezdeményezik a csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi és székelykeresztúri városvezetéssel való konzultációt követően, amelyeket összehangolt és szigorú közegészségügyi szabályok betartásával üzemelnének - áll az RMDSZ közleményében.

A hagyományos vásárnaphoz vagy piacnaphoz kötött kezdeményezés természetesen nem zárná ki a napi rendszerességgel működő piacokat, sőt, azokat erősítve, valós előrelépést jelenthet a székelyföldi termelők felkarolásában - írják. 

Az előre meghatározott nyitvatartási program betartása mellett a szabályos és törvényes működés ellenőrzése a Közegészségügyi Igazgatóság, a helyi önkormányzat, illetve a rendfenntartó egységek hatásköre.

„Ebben az időszakban létfontosságú a lakosság és a helyi termelők támogatása egyaránt. Éppen ezért a piacra értékesítőként a helyi termelők (nem kereskedők) a termelői bizonyítvány alapján kapnának lehetőséget a helyi gyümölcsök, zöldségek és mezőgazdasági termékek/termények értékesítésére” – mondta Tánczos Barna szenátor. 

Az egyeztetések alapján a következőképpen alakulnának a piacnapok:

Székelyudvarhely: minden kedden, a zöldségpiacon
Székelykeresztúr:  minden szombaton, a zöldségpiacon
Kézdivásárhely: minden kedden, a zöldségpiacon
Sepsiszentgyörgy: napi rendszerességgel
(mind a négy telepulésen napi rendszerességgel működik zöldségpiac).

Csíkszeredában döntés született arról, hogy a helyi termelők számára a városközpontban alakítanak ki értékesítési felületeket, Gyergyószentmiklóson folynak az egyeztetések a helyszín illetve a piac programjával kapcsolatosan. (közlemény)

helyi termékpiac
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális