2020. július 15. szerdaHenrik
EUR = 4.8430 RON
USD = 4.2615 RON
HUF = 1.3631 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,416.87(-0.63%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

A kormány lehetővé tenné a hiteltörlesztések halasztását

 utolsó frissítés: 12:25 GMT +2, 2020. március 25.

A hiteltörlesztések halasztására vonatkozó, a szükségállapot időtartamánál hosszabb időszakra érvényes intézkedés elfogadására készül a kormány. A könnyítésekkel magán- és jogi személyek egyaránt élhetnek, nem lesznek bürokratikus akadályok - jelentette ki kedd este Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, a kormány még dolgozik a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló rendelettervezeten, amelyet csütörtöki ülésén készül elfogadni.

"A technikai részletekről még folyik az egyeztetés, de a szükségállapot időtartamánál hosszabb időszakra lesz érvényes a hiteltörlesztések halasztása. Az államnak is lesz beleszólása és nem lesz diszkrimináció, aki kérni fogja ezt a kedvezményt, megkaphatja. Nem kell majd semmiféle igazolás azok részéről, akiknek haladékra lesz szükségük. A részleteket majd csütörtökön ismertetjük" - fogalmazott a miniszter.

Florin Cîţu rámutatott, az intézkedés hatálya a szükségállapot időszakánál tovább kell hogy terjedjen, egyrészt mert nem tudni, meddig húzódik a válságidőszak, másrészt mert ennek lejárta után is időre lesz még szükség, hogy minden visszatérjen a rendes kerékvágásba. Mint kifejtette, "több hónapig" lesz érvényes az intézkedés, a periódus "közelebb lesz a hat hónaphoz, mint a háromhoz". "De csak haladékról van szó, a törlesztőrészleteket nem tudjuk eltörölni" - nyomatékosította, hozzátéve, hogy a döntés a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva lép majd érvénybe. (agerpres)

Frissítés (1): Florin Cîțu szerda reggel azt nyilatkozta a Realitatea Plus csatornának, hogy a hiteltörlesztések halasztását az ügyfelek akár 9 hónapos időtartamra is kérhetik majd, a bankoknak pedig egyszerű lépésekben, telefonon vagy akár e-mailben is jelezni lehet a halasztásra vonatkozó kérelmet.

Frissítés (2): A pénzügyminiszter saját Facebook oldalán közzétett éló videóban is megerősítette, hogy a szaktárca által kidolgozás alatt álló tervezet jelenlegi formája szerint az ügyfelek akár 9 hónapra is kérhetik a törlesztőrészletek halasztását, ugyanakkor arra is utalást tesz, hogy a végső javaslatban előfordulhatnak változások az időtartammal kapcsolatban. Cîțu arról is beszélt, hogy olyan javaslattal akarnak előállni, amely a törlesztőrészletek halasztását követően, hosszabb távon is megoldást jelent a nehéz helyzetbe jutott hitelesek számára. 

(hírszerk.)

hitelválságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac