2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Javaslatokat fogalmazott meg az RMDSZ a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére

 utolsó frissítés: 18:46 GMT +2, 2020. március 20.

Közzétette az RMDSZ Gazdasági Tanácsa azokat a javaslatokat, amelyeket a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek kezelésére fogalmazott meg. Az itt elérhető állásponttal kapcsolatban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta, hogy a szövetség az állami költségvetés forrásai mellett szorgalmazza az Európai Unió válságkezelési intézkedéseinek maradéktalan kihasználását.

Kelemen Hunor rámutatott, EU-s forrásokból közel félmilliárd euró azonnal rendelkezésre áll és a következő időszakban további 2,5 milliárd euró lesz elérhető, amit a válság kezelésére fordíthat az ország.

Az RMDSZ azt is szorgalmazza, hogy a helyi közösségek számára fontos beruházásokat azonnal finanszírozni lehessen, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy támogatni kell az önkormányzatok és helyi intézmények tevékenységének csökkenése miatt bekövetkezett kiesések fedezését is.

Mit tartalmaz az RMDSZ által közzétett dokumentum?

Az álláspontban rámutatnak, hogy a járvány terjedése, és ezzel együtt a gazdaság helyzete is rendkívül gyorsan változik. "Jelenleg korlátozott mennyiségű statisztikai adat áll rendelkezésre, az viszont a technikai meghatározást megelőzve is megállapítható, hogy az Európai Unió és Románia gazdasága válságban van és recesszió előtt áll" - írják a dokumentumban, amely szerint 2020 második negyedévében a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is a GDP másfél százalékával zsugorodik Románia gazdasága, de a kétszámjegyű gazdasági visszaesést sem lehet teljességgel kizárni.

A romániai sürgősségi állapot parlamenti jóváhagyását követően, az RMDSZ indokoltnak tartja, hogy a kormány hajtson végre egy sürgősségi költségvetés-kiegészítést, emellett javasolják egy rendkívüli Intervenciós Alap létrehozását, melynek induló értéke 10 milliárd lej. Az életbe léptetett gazdaságélénkítő intézkedések, valamint a válság alakulásának függvényében az Intervenciós Alapot tovább növelnék. Rámutatnak, a válságkezelés forrásszükségleteit jelenleg lehetetlen felmérni, az Európai Unió tagállamai között is jelentős eltérések mutatkoznak, az eddigi intézkedések szórása a GDP 1,5% és 15% között helyezkedik el.

Az RMDSZ szorgalmazza emellett a dokumentumban a válság által érintett kis- és közepes vállalkozások kiemelt támogatását a munkahelyek megőrzése érdekében. Megoldást jelenthet, többek között, a csökkentett munkaidő vagy az állam által fizetett kényszerszabadság (șomaj tehnic) - írják.

"Meghatározott időre fel kell függeszteni a válság által érintett vállalkozások társadalombiztosítási és egyéb, a fizetésalapra kivetett állami kötelezettségek kifizetését, amennyiben a vállalkozás nem szűnteti meg az érintett munkahelyeket. Ebben az esetben fel kell függeszteni az ÁFA kifizetésének kötelezettségét is. A pénzügyminisztérium azonnal fizesse ki a vállalkozások felé felhalmozott adóságait (ÁFA, betegszabadságok, más tartozások). A működési tőke és forgótőke biztosítása létkérdés a KKV-k számára. Forgóeszköz finanszírozásra könnyített rendszerben olcsó hiteleket kell a vállalkozások rendelkezésére bocsátani. A válság miatt elbocsátott alkalmazottakat egyszeri, vissza nem térítendő egyéni támogatással, illetve munkaerőpiaci intézkedésekkel kell támogatni" - áll az RMDSZ itt olvasható álláspontjában. (hírszerk.)

Címoldali fotó: Kiss Gábor/MTI

RMDSZválságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális