2020. április 8. szerdaDénes
EUR = 4.8314 RON
USD = 4.4445 RON
HUF = 1.3400 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 8,020.15(4.07%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,00%

Újabb részletek derültek ki a kormány vállalkozásokat segítő intézkedéseiről

 utolsó frissítés: 12:05 GMT +2, 2020. március 19.

A szerda esti bejelentés után, Ludovic Orban miniszterelnök csütörtök reggel újabb részleteket árult el a kormány vállalkozásokat segítő intézkedéseiről. Orban elmondta, hogy a sürgősségi állapot által közvetlen módon érintett vállalkozások mellett azokat a cégeket is segíteni fogják, amelyeknek az üzleti forgalma több, mint 25%-ot esett.

A kormány szerdán bejelentette, hogy a bajba jutott vállalatok esetében átvállalják a kényszerszabadságra (úgynevezett technikai munkanélküliségre) küldött alkalmazottak juttatásait. A kényszerszabadság ideje alatt a vállalatok kötelesek lennének az alkalmazottak fizetésének 75%-át továbbra is biztosítani. A kormány mostani bejelentése arról szól, hogy ezeket a terheket átvállalják a nehéz helyzetbe jutott vállalatoktól.

"Két típusú munkáltatóról beszélhetünk. Az első típusba azok tartoznak, akiket közvetlenül érintették a hatóságok által bevezetett korlátozó intézkedések, például a hotelek, vendéglátóhelyek, kávézók, vagy ideiglenesen teljesen vagy részben leállított intézmények. Ezeknek a vállalatoknak az alkalmazottai megkapják a fizetésük 75%-ának megfelelő juttatásokat. A második típusba azok a vállalatok tartoznak, amelyeket ugyan nem érintettek közvetlenül a kormány által meghozott intézkedések, de elszenvedik a koronavírus-járvány különböző hatásait" - magyarázat a miniszterelnök.

Elmondta, azok a vállalatok, amelyek igénybe akarják venni a kormány támogatását, arra vonatkozó nyilatkozatot kell letegyenek, hogy legalább 25%-kal csökkent az üzleti forgalmuk.

"Elemeztük annak a lehetőségét is, hogy a juttatások helyett az alkalmazottak fizetését vállaljuk át. Végül viszont azt a döntést hoztuk, hogy a kényszerszabadsággal járó juttatásokat vállaljuk át a jelenlegi helyzetben: ha az alkalmazottak fizetését támogattuk volna, akkor arra kényszerítettük volna őket, hogy menjenek be dolgozni. Jelenleg a juttatások átvállalásával kapcsolatos intézkedést hasznosabbnak találtuk" - mondta Orban.

A kormány a munkahelyvédelmi intézkedések mellett egyéb döntéseket is hozott:

  • Kiegészítette az egészségügyi minisztérium költségvetését 42 millió lejjel, a belügyi tárca büdzséje 100 millió lejjel nőtt.
  • Forgótőkét biztosított az Unifarm nevű gyógyszeripari vállalatnak.
  • Növelte 5 milliárd lejjel a FNGCIMM (Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja) garanciaplafonját. Arról is döntöttek, hogy szükség esetén újabb 5 milliárd lejes bővítés következhet.
  • Növelni fogják a betegszabadságokra szánt költségvetést.

Emellett döntöttek egy olyan vállalkozásokat segítő, államilag garantált hitelprogramról, amely részeként a bajba jutott vállalatok akár 10 millió lej hitelt is igénybe vehetnek akkor, ha a pénzt beruházásra fordítják, vagy legtöbb 5 millió lejt, ha az összeget a forgótőke finanszírozására költenék. A felvett hitel 80%-át garantálná az állam a közepes és nagy méretű vállalatok esetén.

A kis- és mikrovállalkozások 1 millió, illetve 500 ezer lej értékű hitelt kaphatnak ugyanezekre a célokra, ennél a cégkategóriánál ugyanakkor a hitel 90%-át garantálná az állam.

Az állami garancia mellett mindkét cégkategória esetén az állam kamatkedvezményeket is nyújtana a vállalatoknak. (zf, bankingnews, hírszerk.)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális