2020. április 8. szerdaDénes
EUR = 4.8314 RON
USD = 4.4445 RON
HUF = 1.3400 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 8,020.15(4.07%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,00%

Súlyos recesszióra számítanak az eurózónában

 utolsó frissítés: 10:08 GMT +2, 2020. március 19.

A globális recesszió vált alapeseti előrejelzéssé a londoni elemzői közösség szerdán ismertetett legfrissebb helyzetértékeléseiben, de a központi forgatókönyvek az új koronavírus okozta járvány rövid, éles gazdasági sokkja után fellendüléssel számolnak. Az új alapeseti prognózisok a közép-európai EU-gazdaságokban is időleges recessziót, utána viszont robusztus élénkülést valószínűsítenek.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőstábja szerdai tanulmányában közölte: új alapeseti előrejelzése szerint a globális hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 0,3 százalékkal, a második negyedévben 0,6 százalékkal csökken negyedéves összevetésben, így a világgazdaság 2020 első felében technikai recesszióban lesz.

A konszenzusos meghatározás alapján egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken.

A Morgan Stanley alapeseti előrejelzése szerint a világgazdaság idei egész évi növekedése 0,9 százalékos lesz, de a ház negatív - vagyis nem alapeseti, kisebb valószínűségűnek tartott - forgatókönyvében 2020 egészére is 0,6 százalékos globális GDP-visszaesés szerepel.

A cég mindegyik előrejelzési változata azt mutatja azonban, hogy jövőre robusztus fellendülés kezdődik: a kedvező, az alapeseti és a negatív forgatókönyv egyaránt 4 százalék feletti, 4,1-4,6 százalék közötti növekedést valószínűsít 2021-re a világgazdaságban.

Az euróövezet súlyos recesszióba kerül

A Morgan Stanley londoni elemzői az euróövezetben súlyos recessziót várnak az idén: szerdai alapeseti prognózisuk szerint a valutaunió hazai összterméke az első negyedévben 2,9 százalékkal, a második negyedévben 12,3 százalékkal, a harmadikban 3,8 százalékkal, az utolsó három hónapban 1,1 százalékkal esik vissza negyedéves összevetésben, és 2020 egészében átlagosan 5 százalékkal csökken a tavalyi egész éves teljesítményhez képest.

Jövőre ugyanakkor a ház várakozása szerint hasonlóan drámai ütemű fellendülés várható az eurógazdaságokban: 2021 második negyedében például a cég londoni elemzői 14,1 százalékos negyedéves növekedést valószínűsítenek az euróövezetben, a jövő év egészére pedig 5,5 százalékos euróövezeti GDP-bővüléssel számolnak.

A kedvezőtlen forgatókönyvben még messzebb vannak egymástól a szélsőértékek: e változat megvalósulása esetére a Morgan Stanley az idén 9,9 százalékos GDP-zuhanást, 2021-ben 6,5 százalékos növekedést feltételez az eurózónában.

A cég hangsúlyozza azt a várakozását is, hogy a közép-európai EU-gazdaságok a rendkívül szoros integráció miatt jórészt követik az euróövezet valószínűsíthető növekedési pályáját. (mti)

válságkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális