2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

AZ RMKT vállalkozásokat segítő javaslatcsomagot dolgozott ki

 utolsó frissítés: 15:35 GMT +2, 2020. március 19.

Javaslatcsomagot nyújtott be a Romániai Magyar Közgazdász Társaság az RMDSZ Gazdasági Tanácsának, amelyben konkrét igényegeket fogalmaztak meg, amelyek a vállalkozásokat segíthetik, hogy átvészeljék ezt az időszakot.

„Románia legnagyobb magyar gazdasági szervezeteként fontosnak tarjuk, hogy válság idején gyakorlati megoldásokban gondolkodjunk, és a vállalkozókkal konzultálva próbáljunk segítséget nyújtani” – nyilatkozta Gyerkó László, az RMKT elnöke. Továbbá elmondta, hogy online vállalkozói fórumokon kérdezték meg az erdélyi magyar cégtulajdonosokat, vezetőket, hogy mit tartanak ők hasznos és reális segítségnek, ezt követően fogalmazták meg az alábbi javaslatokat:

  1. Adókedvezmény az alkalmazottak utáni járulékokból – bevételek hiányában, tartalékok nélkül ellehetetlnülnek a vállalkozók, ezért azt kérjük, hogy a válság alatti időszakban ne kelljen az utánuk fizetendő adókat befizetni, csak a nettó összeget a munkavállalónak kifizetniük a cégeknek.
  2. Gyorsított eljárású, bürokrácia-mentes hitelek, alacsony kamattal, állami garanciával, 3-6 hónapos türelmi időszakkal.
  3. Áfa és egyéb járulékok fizetésénel egy 3-6 hónapos türelmi időszak bevezetése vagy teljes eltörlése erre az időszakra.
  4. Az alkalmazottak bérfizetési kötelezettségének állami átvállalása meghatározott időre.
  5. Havi részletfizetési kötelezettség eltolása legalább 3 hónappal, futamidő meghosszabbításával.

A javaslatokat az érintett személyek véleményeként, igényeként tolmácsolja az RMKT. „Fontos számunkra, hogy a szándékból reális és kézzelfogható segítség legyen, így elengedhetetlennek tartottuk a konzultációt” - áll a közleményben, amely azt is kiemeli, hogy a legtöbb megkérdezett számára a bérek után fizetendő járulékok jelentik a legnagyobb problémát. 

„Bízunk benne, hogy az RMDSZ felvállalja ezeket és a kormány elé tárja, hogy az erdélyi magyar gazdasági szereplők átvészelhessék ezt a nehéz időszakot” - áll még az RMKT közleményében. (közlemény)

rmktkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális