2020. április 8. szerdaDénes
EUR = 4.8314 RON
USD = 4.4445 RON
HUF = 1.3400 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 8,020.15(4.07%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,00%

A német bankszövetség 4-5 százalékos GDP-csökkenést vár idén Németországban

 utolsó frissítés: 09:37 GMT +2, 2020. március 19.

A német bankszövetség szerint az idén akár 4-5 százalékkal is csökkenhet a németországi bruttó hazai termék a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt.

A Bundesverband deutscher Banken (BdB) vezető közgazdásza, Stefan Schneider megjegyezte ugyanakkor, hogy a harmadik negyedévben már ismét erőre kaphat a konjunktúra és 2021-ben már két százalék lehet az éves GDP-növekedés.

"Drámainak tűnő számok ezek, de szó sincs arról, hogy ez lenne a világvége" - fogalmazott Stefan Schneider a bankszövetség prognózisáról szerdán tartott telefonkonferencián. A német GDP legutóbb a világgazdasági válság következtében 2009-ben csökkent ötszázalékos mértékben.

"A koronavírus-krízis gazdasági következményeinek enyhítése érdekében azonnali és hathatós támogatással kell a vállalatok segítségére sietni" - jelentette ki Christian Ossig, a BdB igazgatója. Hozzátette: "Első lépésként a KfW német állami fejlesztési bank hitelprogramjának keretében nyújtott támogatások ennek megfelelő eszközei lehetnek."

"A helyzet súlyos, de a bankok és a takarékpénztárak eltökélt szándéka, hogy ügyfeleik mellé álljanak a bajban. A bankok készen állnak megtenni minden tőlük telhetőt a krízis következményeinek enyhítésére" - szögezte le Ossig. (mti)

válságkoronavírusNémetország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális