2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Itt a kormány intézkedése: átvállalja az állam a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatásait

 utolsó frissítés: 23:36 GMT +2, 2020. március 18.

Az állami költségvetésből fizetik a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását - jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a szerdai kormányülésen. A lépéssel a kormány különösen azokat az iparágakat kívánja segíteni, amelyek a kabinet korábbi intézkedései miatt (például a kávézók, éttermek bezárása) kerültek nehéz helyzetbe. 

A több kérdőjelt is tartalmazó intézkedéseket a kormányülést követően Florin Cîțu pénzügyminiszter részletezte. Elmondta, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásait a kormány első körben a sürgősségi állapot ideje alatt, tehát legkevesebb 30 napig fogja biztosítani. Hozzátette viszont, hogy az intézkedés meghosszabbítható újabb 30 nappal.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a vállalatok "bizonyos" feltételek mellett vehetik igénybe az állami támogatást. Arra is kitért, hogy először a jelenlegi helyzet által legsúlyosabban érintett vállalatoknál kezdik meg az intézkedések gyakorlatba ültetését, majd egyéb vállalatok is igénybe vehetik a támogatást.

"Több forgatókönyvre is felkészültünk, de egyelőre azt a döntést hoztuk meg, hogy a sürgősségi állapot időszakát vesszük alapul, és talán egy ezt követő 30 napos időszakot, hogy lehetővé tegyük a helyreállást" - mondta Cîțu, aki szerint a kormány több forgatókönyv esetén is képes lesz az intézkedéseit akár több mint két hónapon át finanszírozni.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az állami bevételek máris csökkenésnek indultak, ezért arra hívta fel a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott vállalatok figyelmét, hogy időben fizessék be az adókötelezettségeiket, mert a kormány ezekből a forrásokból fogja tudni támogatni a bajba jutott iparágakat.

Cîțu arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben a legjobb gazdasági intézkedés az, ha likviditást biztosítanak a piacoknak, ezért a kormány időben ki fogja fizetni a kötelezettségeit, körábban utalja az áfa visszatérítéseket, illetve forgóeszköz finanszírozásra elérhető olcsó hiteleket tesz elérhetővé a vállalatok számára. (economica, hírszerk.)

koronavírusválság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális