2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Az államfő újbóli megfontolásra küldte az újságíróknak adómentességet biztosító törvényt

 utolsó frissítés: 16:47 GMT +2, 2020. március 18.

Visszaküldte az államfő a parlamentnek megfontolásra azt a törvényt, amelynek értelmében mentesülnének a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól az újságírók, valamint a rádióknál, televízióknál dolgozó műszaki személyzet. Az adómentesség a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmükre is vonatkozna.

A Titus Corlăţean szenátusi elnöknek elküldött, a jogszabály újbóli megfontolására vonatkozó igénylésében az államfő többek között az újságírói tevékenységnek a törvénybe foglalt meghatározását kifogásolja, hangsúlyozva, hogy a parlamentnek felül kellene vizsgálnia a megadott definíciót és összhangba kellene hoznia azt egyrészt az adótörvénykönyv normatív tartalmával, másrészt a média tevékenységére vonatkozó más törvényekkel.

Az államfő ugyanakkor hangsúlyozza, egy bizonyos adónem bevezetésekor vagy egy adómentesítésre vonatkozó döntés jogszabályba foglalásakar a törvényhozóknak minden esetben szem előtt kell tartaniuk olyan minimális feltételeket, mint a méltányosság, arányosság, észszerűség vagy diszkriminációmentesség.

"Meglátásunk szerint objektív, társadalmilag és gazdaságilag megalapozott indoklás kell hogy szolgáljon minden olyan adópolitika alapjául, amely valamilyen megkülönböztető eljárást vezet be adófizetői kategóriák szerint" - fogalmaz Johannis, aki szerint a törvény indoklásából nem derül ki, hogy mely gazdasági-társadalmi szükségszerűség vagy konjunkturális helyzet indokolná, hogy az újságírói tevékenységet folytató magánszemélyek mentesüljenek a jövedelemadó befizetése alól.

Az olyan érvek, mint "a romániai média nehéz gazdasági helyzetben van", vagy "mind szolgáltatók, mind munkaerő tekintetében szűkül a hazai médiapiac" - bár valós állítások -, nem helyettesíthetik a törvénykezdeményezés megfelelő indoklását - vélekedik. Az államfő a 2000/24-es törvényre hivatkozva azt állítja, a jogszabály indoklásának tartalmaznia kellene egy "konkrét és valós felmérést, amelyet konkrét, releváns adatok/információk/statisztikák támasztanak alá, valamint egy objektív értékelést az érintett ágazat dinamikájáról", ami megindokolná az adómentesség bevezetését. (Agerpres)

újságadó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális