2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,458.61(0.64%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Milyen gazdasági lépésekre ad zöld utat a szükségállapot bevezetése?

 utolsó frissítés: 17:32 GMT +2, 2020. március 16.

Klaus Johannis államelnök hétfőn aláírta a Románia egész területére érvényes rendkívüli szükségállapotról szóló rendeletet, amellyel korlátozott bizonyos jogköröket, ugyanakkor rendkívüli intézkedések lehetőségét is jóváhagyta a központi hatóságok számára. A rendelet gazdasági vonatkozásai a következőek:

  1. A kormány rendkívüli intézkedéseket fogadhat el azon gazdasági szereplők támogatására, akiknek tevékenységét érinti a COVID-19.
  2. A koronavírus terjedésének leküzdése érdekében a központi állami hatóságok átvehetik tulajdonba (rekvirálhatják) azokat a gyártó egységeket, amelyek a járvány leküzdéséhez szükséges alapanyagokat és felszereléseket állítják elő.
  3. A központi hatóságok, valamint az olyan jogi személyek, amelyeknél az állam többségi részvényes, közvetlenül vásárolhatnak a járvány leküzdéséhez szükséges alapanyagokat és felszereléseket.
  4. A sürgősségi rendeletben előírt intézkedések elfogadása által érintett európai finanszírozások kedvezményezettjei dönthetnek arról az eshetőségről (a hatóságokkal, illetve a közvetítő testületekkel együtt), hogy a szerződés szerinti finanszírozást felfüggesszék.
  5. A gazdasági minisztérium kibocsáthat olyan dokumentumokat, amelyek hivatalosan igazolják azokat a gazdasági szereplőket, akiknek tevékenységét érinti a COVID-19. A dokumentumok kibocsátásához kérvényt kell beadni.  
  6. Olyan intézkedéseket fognak bevezetni, amelyek biztosítják az ország energiaellátásának, és minden közüzemi szolgáltatásnak a zavartalan működését. Ennek érdekében segíteni fogják a szükséges erőforrások (nyersanyagok, illetve félig feldolgozott anyagok) kitermelését, előállítását, feldolgozását, szállítását, elosztását, valamint bizonyos esetekben a karbantartást és a javítást.
  7. A hatóságok által kiállított, a vészhelyzet fennállása alatt lejáró okmányok érvényessége tovább fennáll.
  8. A sürgősségi időszak alatt a központi hatóságok az azt megelőző 3 hónap átlaga szerint meghatározhatja a gyógyszerek és orvosi felszerelések árát, valamint ugyanúgy a közüzemi szolgáltatások (villamos energia, gáz, vízellátás, üzemanyag stb.) árazását is.
koronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális