2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Megtartotta első ülését a koronavírus hazai gazdasági hatásait felmérő munkacsoport

 utolsó frissítés: 19:54 GMT +2, 2020. március 11.

Klaus Johannis államfő azt kérte szerdán a koronavírus gazdasági, pénzügyi és költségvetési hatásait felmérő minisztériumközi munkacsoporttól (GLI-ECOROM), hogy "valós elemzést és felmérést készítsen" a koronavírus gazdasági hatásairól.

"Mindannyian tisztában kell lennünk azzal, hogy az intézkedéseknek figyelembe kell venniük a munkavállalók, de a vállalatok érdekeit is, és tekintettel kell lenniük a költségvetésre is. (...) Ezek az értékelések alapozzák meg azokat a gazdasági és társadalmi intézkedéseket, amelyek támogatják a gazdasági ágazatokat, és hozzájárulnak a pénzügyi és költségvetési fenntarthatóság biztosításához. Tárgyalásokat folytatunk a Román Nemzeti Bankkal, a kereskedelmi bankokkal és a pénzügyminisztériummal, hogy megelőzzük a bürokratikus zárlatokat. A felelősségnek és az elővigyázatosságnak kell jellemeznie a COVID-19 gazdasági hatásairól szóló nyilvános kommunikációt annak érdekében, hogy ne jelenjen meg több bizonytalanság és nagyobb bizalmatlanság. Meggyőződésem, hogy az összes érintett intézmény és szereplő szoros együttműködésével képesek leszünk elérni a kívánt konkrét eredményeket" - mondta az államfő a GLI-ECOROM munkacsoport első ülésének kezdetén.

Rámutatott, hogy ennek az intézményközi munkacsoportnak gyorsan meg kell határoznia a román gazdaságot érintő várható hatások mértékét.

"A legfontosabb üzenet, amelyet megfogalmazok az, hogy körültekintően és felelősségteljesen értékeljük a gazdasági és társadalmi következményeket. (...) Fontos, hogy meghatározzuk a legmegfelelőbb eszközöket és mechanizmusokat, amelyek nemcsak polgáraink egészségének védelmét szolgálják, ami rendkívül fontos, hanem a gazdaság és a társadalom egészének működését is, amelyek szintén rendkívül fontosak mindannyiunk számára" - hangoztatta Johannis.

Az államfő jelezte, hogy a területen felelős intézmények által készített gazdasági értékeléseknek és előrejelzéseknek lehetővé kell tenniük bizonyos kiszámíthatóságot, valamint gyors és hatékony intézményi reakciót.

"Támogatom az üzleti környezet bevonását, hogy együtt értékelhessük ennek a koronavírus-járványnak a gazdasági hatásait" - mondta Johannis.

Klaus Johannis elnök vezette az intézményközi munkacsoport (GLI-ECOROM) első ülését, amelynek célja a COVID-19 gazdasági, pénzügyi és költségvetési hatásainak felmérése. (agerpres)

koronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális