2022. január 19. szerdaSára, Márió
EUR = 4.9447 RON
USD = 4.3575 RON
HUF = 1.3868 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13,128.23(-1.18%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Források: nagy válság veszélyeire figyelmeztette Lagarde az EU vezetőit

 utolsó frissítés: 19:18 GMT +2, 2020. március 11.

Ha a tagállamok nem kezdenek összehangolt lépések mentén költségvetési lazításba, az eurózóna a 2008-ashoz hasonló méretű válsággal kerülhet szembe - a Reuters és a Bloomberg egybehangzó értesülései szerint erre figyelmeztette Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke tegnap a telekonferencián zajló EU-csúcs résztvevőit.

A két hírügynökség szerint Lagarde azt javasolta, hogy a tagállamok azonnal és összehangoltan lépjenek, és nyúljanak bele a zsebükbe, mert költségvetési élénkítés nélkül fennáll annak a kockázata, hogy a 2008-ashoz hasonló mélységű gazdasági összeomlással állunk szemben. Az EKB elnöke szerint a gyors gazdasági reakció a tagállamok részéről segíthet abban, hogy a sokk csak átmeneti legyen.

A források szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy az eurózóna jegybankjának monetáris politikai stimulusai önmagukban csak korlátozott hatással fognak bírni, a tagállamoknak koncentrálniuk kell arra, hogy a bankok továbbra is hitelezzenek, a vállalkozások működőképessége megmaradjon még a járvány által leginkább súlytott térségekben is.

A kiszivárgott információk szerint Lagarde azt ígérte, hogy az EKB is minden tőle telhető intézkedést bevet, biztosítani fogják a laza monetáris politikai feltételeket, olcsó finanszírozási megoldásokkal készülnek a piaci szereplők likviditásának biztosítása és a hitelpiacok segítése érdekében.

Arra a Portfólió.hu is rámutat, hogy az EKB nagy meglepetést okozna, ha csütörtökön nem jelentene be kamatcsökkentést, ezzel párhuzamosan arra is számítanak a piaci szereplők, hogy a jegybank valamilyen kisebb cégeknek szóló finanszírozást is meghirdethet. (bloomberg, reuters, portfolio)

koronavírusEurópai Központi BankChristine Lagarde
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális