2020. április 8. szerdaDénes
EUR = 4.8314 RON
USD = 4.4445 RON
HUF = 1.3400 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 8,020.15(4.07%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,00%

Mostanában érdemes követni, hogy ingyenesen töltötted-e fel a Revolutos számládat

 utolsó frissítés: 14:42 GMT +2, 2020. március 05.

Nemrégiben több hír is felröppent arról, hogy a bankok elkezdték jutalékokhoz kötni a fintech cégeknél vezetett számlák feltöltését (top-up), sőt, több lapban már arról is spekuláltak, hogy a hitelintézetek így akarnak visszavágni a fintech iparágnak. Utólag viszont kiderült, hogy a plusz jutalék a népszerűbb fintech cégek, például a Revolut kereskedői besorolásának változása miatt fordul elő néhány esetben. 

A Revolut (térségünk legnépszerűbb Fintech-szolgáltatása) bankkártyája alapjában véve ugyanúgy működik online és bolti vásárlás esetén, mint bármely más bankkártya, pénzt rátenni azonban nem olyan egyszerű. Mivel a Revolutnak nincs fiókhálózata, a bankfióki befizetés értelemszerűen nem lehetséges, az átutalás nagyon bonyolult, mert ahhoz nemzetközi számlára kell utalni, amelyet drága külföldi utalási díj terhel. Ezért igen széles körben elterjedt az a módszer, hogy a már meglévő bankkártyáról töltik fel a Revolut kártyáját, ez pedig hivatalosan vásárlásnak minősül, így kamatmentességet élvez.

A plusz jutalékokkal kapcsolatos spekulációkat az is táplálja, hogy a 2019 végére 1 millió romániai felhasználóval büszkélkedő Revolut már okoz némi veszteséget a bankok számára. Az Economica.net ugyanakkor több hazai bank hivatalos válaszát is közölte az üggyel kapcsolatban, amelyben a hitelintézeket azt állítják, plusz jutalékok kiszabásáról szó sincs, a feltöltés továbbra is 0 lej az eddigi feltételeknek megfelelően.

A félreértést az okozhatja - írta meg az Origo -, hogy a Revolutnál lényegében megváltozott a kereskedői kategória kód (MCC – merchant category code), ami miatt egyes bankok esetén a Revolutos kártya feltöltése az eddigi vásárlás helyett készpénzfelvételnek minősülhet. Hitelkártyás feltöltés esetén pedig a top-up után a készpénzfelvétel hitelkamatával terheli a bankszámlát, de nem számítanak fel külön készpénzfelvételi díjat, vagy ha igen, akkor nem jár többé az ingyenes készpénzfelvétel hitelkártyáról sem. Ahol a tranzakció továbbra is vásárlásként jelenik meg, ott semmi változástól nem kell tartani – írják.

A cikkben a felmerülő helyzetre a Mastercard kártyatársaság is reagált, amely szerint a fentebb említett MCC kódok a tranzakcióban részt vevő kereskedő (ebben az esetben a Revolut) besorolását jelölik, ezeket pedig maguk a kártyatársaságok bocsátják ki a kártyaelfogadást biztosító pénzügyi szolgáltatóknak. Innentől pedig ezeknek a pénzügyi szolgáltatóknak a döntésük, hogy mely kódhoz sorolják magukat. Ennek kiválasztása után ezt a kódot elküldik a kártyabirtokos bankjának. A bank pedig dönt arról, hogy a tranzakciók során milyen költséget, korlátozást vagy visszatérítést társít, ezeket a feltételeket az ügyfelekkel való szerződés tárgyalja. Ha ezekben bármilyen változás történik, arról a bank ügyelei értesítést kellene kapjanak.

Ennek értelmében, írják az összefoglalóban, a Revoluttal a kártyafeltöltések kapcsán szerződésben álló bank változtatott a feltöltés MCC kódján, vagy ha nincs ilyen bank, mert a Revolut önálló jogon fogadja el a feltöltésre szolgáló kártyát, akkor a Revolut maga tette azt.

Jelen állás szerint Romániában még nincs információ változásról, de például egyes magyarországi bankok már készpénzfelvételként jelenítik meg a tranzakciót, például az Erste Bank (hitelkártya), vagy a K&H Bank Visa kártyái esetében. (economica.net, origo.hu, hírszerk.) 

bankfintech
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac