2020. április 8. szerdaDénes
EUR = 4.8314 RON
USD = 4.4445 RON
HUF = 1.3400 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 8,020.15(4.07%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,00%

A koronavírus miatt kamatot csökkentett a Fed

 utolsó frissítés: 21:32 GMT +2, 2020. március 03.

Az amerikai jegybank erőteljesen, 50 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot kedden, a Fed közleménye szerint a mérsékléséről egyhangú döntés született.

A Fed március 18-án tartja kétnapos kamatdöntő ülését, de már hétfőn találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a Fed korábban, akár már a héten rendkívüli kamatcsökkentést hajthat végre a koronavírus kedvezőtlen hatásainak az enyhítése céljából.

Mintegy fél órával a Fed kamatcsökkentésének bejelentése előtt fél százalékot meghaladó mínuszban indítottak a New York-i tőzsdék, majd a 16 órakor ismertetett kamatcsökkentés hatására szinte azonnal csaknem egy százalékos pluszba lendültek át.

A G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek tőzsdenyitás előtt kiadott közös közleménye nem fogalmazott meg semmi konkrét intézkedést a koronavírus gazdaságot romboló hatásainak a mérséklése kapcsán, ezért az indexek kezdeti lejtmenete csalódottságot váltott ki a befektetőknél. A dokumentum aláírói csupán általánosságban fogalmaztak, jelezték, hogy készek bevetni minden fiskális eszközt, ha a koronavírus miatt romlana a globális gazdaság helyzete.

Röviddel később Jerome Powell sajtóértekezletet tartott, ahol sietett leszögezni: "az embereknek meg kell érteniük, hogy nem politikai megfontolás állt a döntés mögött"  - utalva ezzel arra, hogy Donald Trump korábban többször is kamatcsökkentésre biztatta a Fedet.

A jegybank vezetője rámutatott arra, hogy "a koronavírusnak bizonyos befolyása biztos lesz az amerikai gazdaságra, de ennek a nagysága és az, hogy meddig tart a kedvezőtlen hatás, továbbra is igen bizonytalan". Úgy vélte azonban, hogy "a Fed keddi döntése jelentős lökést ad a gazdaságnak".

Jerome Powell szerint a gazdasági kilátásokban nőttek a kockázatok, ezért döntött úgy a Fed, hogy cselekszik. (mti)

FED
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac