2020. április 8. szerdaDénes
EUR = 4.8314 RON
USD = 4.4445 RON
HUF = 1.3400 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 8,020.15(4.07%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,00%

Brexit: hány román és magyar állampolgár igényelt eddig tartózkodási engedélyt Nagy-Britanniában?

 utolsó frissítés: 15:20 GMT +2, 2020. február 20.

Januárig 498 ezer román és 88 ezer magyar állampolgár igényelt meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt Nagy-Britanniában - derül ki a brit kormány által közzétett adatokból.

A meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyre, hivatalos megnevezéssel letelepedett jogi státusra azért van szükség, mert a Brexitet követően csak azok a külföldi EU-állampolgárok maradhatnak az országban a 2020. december 31-éig terjedő átmeneti időszak után, akik benyújtanak ilyen folyamodványokat.

Az engedélyeket azok az EU-s állampolgárok kérhetik, akik az átmeneti időszak végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepednek az országban. A folyamodványok benyújtási határideje 2021. június 30. Azoknak az EU-s állampolgároknak viszont, akik tartós munkavállalási célból érkeznek Nagy-Britanniába az átmeneti időszak lejárta után, a dolgok jelenlegi állása szerint már vízumra lesz szükségük.

Ennek megfelelően várhatóan jelentősen nőni fog azoknak a román és magyar állampolgároknak is a száma, akik igénylik ezeket az engedélyeket. Eddig a legtöbb ilyen folyamodványt lengyel állampolgárok nyújtottak be, a román állampolgárok második helyen állnak ebből a szempontból, a magyarok a 10. helyen állnak.

A brit kormány által szerdán ismertetett részletek szerint megfelelő állásajánlathoz, az állásajánlatnak megfelelő szakképesítéshez és angol nyelvtudáshoz kötnék a jövő évtől az EU-állampolgár külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezését. Az új rendszer kimondott célja az alacsony szakképzettségű külföldi munkaerő foglalkoztatásának megszüntetése. (hírszerk.)

Fotó: Pixabay

Brexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális