2021. március 4. csütörtökKázmér
EUR = 4.8784 RON
USD = 4.0503 RON
HUF = 1.3375 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,297.52(0.46%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Elektromos repülőket fejleszt egy amerikai vállalat

 utolsó frissítés: 13:36 GMT +2, 2020. február 17.

Egy amerikai vállalat jövőre földfelszíni, három év múlva már repülési teszteket hajtana végre elektromos meghajtású repülőjével, amely a Wright 1 nevet kapta.

A repülőn a Wright Electric a brit EasyJet-tel közösen dolgozik, és várhatóan 186 személy szállítására lesz alkalmas. Hajtómű a tervek szerint egy 1,5 megawattos villanyomotorból, valamint egy 3 kilovoltos inverterből (az egyenáramot váltóárammá alakítja) áll majd.

A környezetbarát repülőt építő vállalatot azért is érdemes komolyan venni, mert jelentős tőke összpontosul a fejlesztés mögött. Számos amerikai állami ügynökség, például a NASA is támogatja a vállalat fejlesztéseit, igaz, így is csak 2030-ra becsülték azt az évszámot, amikor üzembe állhatnak az első ilyen repülők.

Johan Lundgren, a Wright Electric vezérigazgatója szerint azonban a tesztelés és az üzembe helyezés ütemterve így is meglehetősen ambíciózus. Arra számítanak, hogy a Wright 1 elektromos hajtóművei 2 órás repülésekre lesznek csak alkalmasak, így inkább a belföldi, vagy rövidebb távolságokon lesz használható.

Ahogy a repülés az elmúlt évtizedekben tömegek számára elérhető utazási formává lépett elő, egyre világosabbá vált az is, hogy komolyabban kell venni a környezetre gyakorolt hatásait. Nem csak a megnövekedett utasforgalom miatt, hanem azért is, mert 10 ezer méteren bonyolult kémiai folyamatok miatt jóval szennyezőbb az égéstermék. A légi utasszállításban viszont egyelőre nem dúskálunk az azzal kapcsolatos elképzelések között, hogyan lehetne a fosszilis energiaforrásokat leváltani. (wall-street)

repülő
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális