2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Adómentessé válhat az újságírók bére

 utolsó frissítés: 15:39 GMT +2, 2020. február 11.

Elfogadta kedden a képviselőház azt az adótörvénykönyvet módosító javaslatot, amelyet a PSD, az ALDE és a PMP törvényhozóinak egy csoportja terjesztett a parlament elé. A törvénytervezet értelmében adómentessé válik az újságírók és a rádióban, televízióban dolgozó műszaki személyzet bére, valamint a szellemi tulajdonjogból származó jövedelmük.

A keddi szavazáson az alsóház 174 tagja támogatta a tervezetet, ketten ellene szavaztak, 91 képviselő tartózkodott.

A tervezet értelmében a 7-es cikkelyt az újságírói tevékenység következő meghatározásával egészítenék ki: hírek és nyilvános információk felkutatása, kivizsgálása, értelmezése és közlése az újságok, televízió, rádió és más tömegtájékoztatási eszközök révén, valamint a rádió- és televízióműsorokhoz szükséges kép- és hanganyag rögzítésére és vágására, illetve a szárazföldi, tengeri vagy légi távközlési jelek továbbítására szolgáló felszerelések működésének felügyelete, amely munkaszerződés és szerzői jogi szerződés alapján zajlik.

A tervezet szerint a jövedelemadó alól mentesített kategóriákra vonatkozó 60-as cikkelyt kiegészítenék azzal, hogy az újságírói tevékenységet folytató személyek bére és szellemi tulajdonjogból származó jövedelme is adómentességben részesül.

A javaslatot Valeriu Steriu szociáldemokrata képviselő, valamint további 27 törvényhozó nyújtotta be a PSD, az ALDE és a PMP soraiból.

A jogszabálytervezetet egyszer már negatívan véleményezték a szakbizottságok, de a plénum visszaküldte a költségvetési bizottsághoz, amely december 3-án újratárgyalta azt, és elfogadását javasolta.

A képviselőház döntő fórum volt ebben a kérdésben. (Agerpres)

adó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális