2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

A német gazdasági növekedést is visszaveti a kínai termelés csökkenése

 utolsó frissítés: 09:19 GMT +2, 2020. február 07.

A német ipari termelést és GDP-növekedést a többi euróövezeti országénál sokkal hátrányosabban érinti a kínai gazdasági növekedés visszaesése a vírusjárvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt - állítja a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) prognózisa megállapítja: amennyiben a koronavírus-fertőzés a 2003-as SARS vírusjárványhoz hasonló módon zajlik le, a kínai gazdasági növekedés ütemének egy százalékpontos csökkenése a német GDP-növekedést 0,06 százalékponttal vetheti vissza. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a koronavírus-járványnak sokkal súlyosabb gazdasági következményei lehetnek mint a SARS-vírusnak volt és így a német gazdasági növekedést is nagyobb arányban érintheti a kínai visszaesés.

Tekintettel a kínai beszállítói csatornáknak a német feldolgozóipar hozzáadottérték-termelésében betöltött szerepére, a koronavírus-fertőzés által Kínában okozott termeléscsökkenés a német gazdaság teljesítményében is éreztetni fogja hatását, mivel a német alkatrész- és berendezésimport 9,4 százalékát kínai termékek adják - mutatott rá Timo Wollmershäuser, az ifo szakértője.

Elmondta: az euróövezet többi tagja a németországinál kevésbé integrálta feldolgozóiparába a kínai beszállítói csatornákat, így a kínai termelés visszaesése kisebb hatással lehet teljesítményükre. A kínai GDP-növekedés egy százalékpontnyi lassulása esetükben 0,01 százalékpontnyi csökkenést okozhat a GDP-növekedésben.

Az ifo prognózisa abból a feltételezésből indul ki, hogy a járványügyi korlátozások elsősorban a lakossági fogyasztást és a munkaerő-kínálatot fogják visszavetni és azt is csak átmenetileg. A korlátozások tényleges hatását az első negyedév után lehet majd pontosabban felmérni - mondta Wollmershäuser.

A SARS-járvány következtében 2003 második negyedévében 0,9 százalékkal csökkent a kínai GDP az előző negyedévhez képest. Az első negyedévben még 2,9 százalék volt a negyedéves GDP-növekedés. A második negyedévi csökkenés után a harmadik negyedévben már 3,7 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest. Összességében a 2003-as kínai GDP-növekedést a SARS-járvány a becslések szerint egy százalékponttal vetette vissza.

Azt, hogy a mostani vírusjárvány mennyivel nagyobb hatással lesz a kínai gazdasági növekedésre, mint a SARS-járvány volt, még nem lehet pontosan felmérni - hangsúlyozza az ifo prognózisa. Igaz, hogy a fertőzöttek száma jóval magasabb, mint a SARS járvány esetében volt, a hatóságok azonban sokkal hamarabb és hatékonyabban reagáltak a fertőzésre, mint akkoriban. A már bevezetett korlátozó intézkedések azonban mindenképpen nagyobb hatással vannak az ipari termelésre, mint akkor. (mti)

KínaAmerika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális