2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Az EU nagyon gyúr arra, hogy ezentúl egy típusú mobiltöltőt használjunk

 utolsó frissítés: 14:20 GMT +2, 2020. február 03.

582 igen és 40 nem szavazattal döntöttek az EP-képviselők arról a kérdésről, hogy legyenek-e egységesített mobiltöltők az Európai Unión belül – írja a Reuters.

Ezzel lényegében a képviselők arra kötelezik a Bizottságot, hogy júliusig új szabályozási keretet dolgozzanak ki az egységes töltőket illetően.

Az elfogadott állásfoglalás lényeges előrelépés, a kényelmi szempontok mellett fontos környezetvédelmi hatása is lehet, hiszen a HVG.hu szerint így akár 51 ezer tonnával kevesebb elektronikai hulladék lenne, ha ezt az eljárást alkalmaznák.

2016-ban például – a megszavazott állásfoglalás szerint –  egy EU-s állampolgárra eső elektronikus szemét átlag 16,6 kilogramm volt, összességében ez 12,3 millió tonna felesleges elektronikus szemetet jelentett.

Az EP ugyanakkor nem határozta meg, hogy melyik töltőtípust részesítsék előnyben a gyártók, a szokványosabb microUSB, vagy az USB – C terjesztést.

A szavazás a legjobban az amerikai Apple-t érinti, mivel az iPhone készülékeket az úgynevezett Lightening töltőkkel, az erre a típusokra specializálódott kábelekkel lehet újra feltölteni. A cég úgy nyilatkozott, hogy az európai döntéshozók szavazása, valamint ennek az érvényesítésére vonatkozó szabályozás megöli majd az innovációt, és károsítja az európai fogyasztókat. Szerintük egy hirtelen váltás maga eredményezné az elektronikus hulladékhegy kialakulását. (reuters.com, hvg.hu, hírszerk.)

telefonelektronikai cikkek
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális