2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Fatér Gyula: már idén elérheti a 3%-os piaci részesedést Romániában az OTP

 utolsó frissítés: 17:18 GMT +2, 2020. január 30.

Már az idei év végén elérheti a 3 százalékos piaci részesedést Romániában az OTP - jelentette ki Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója a Ziarul Financiar gazdasági-pénzügyi napilapnak adott interjúban. Fatér Gyula azt is elmondta, a bank célja, hogy 5 év alatt 5%-ra növelje a hitelintézet piaci részesedését, erről egyébként korábban a Pénzcsinálóknak adott interjúban is beszélt a vezérigazgató.   

Az interjúból kiderül, hogy az OTP Bank Romániánál már 2019-ben elkezdték gyakorlatba ültetni az Apollo névre keresztelt stratégiát, amely szerint öt év alatt 1 milliárd lejt (209,2 millió euró) akarnak befektetni, hogy elsősorban organikus úton kétszerezzék meg a piaci részesedésüket. Az OTP az idén 300 új munkatárs felvételét és fiókhálózata bővítését tervezi, de a digitalizáció révén is növelni akarja ügyfelei számát.

Fatér Gyula kifejtette, azért fontos számukra ez a stratégia, mert eddig többnyire akvizíciókkal növelték piaci részesedésüket, most viszont az organikus növekedés útját akarják járni. A vezérigazgató ezt nagy kihívásnak nevezte.

Úgy vélte, fontos, hogy mielőbb elérjék az 5 százalékot, mert Románia nagy piacnak számít, és ehhez megfelelő részesedéssel kellene rendelkeznie az OTP-nek, hiszen a környező országokban a magyar bank a legnagyobbak közé tartozik. "Romániában jelenleg nagyon kicsik vagyunk ahhoz képest, hogy mi lenne egészséges egy univerzális bank számára" - idézte a ZF a vezérigazgatót.

Fatér Gyula a minimálisan elfogadhatónak az 5 százalékos piaci részesedést tekinti, hiszen a romániai bankpiac jelenleg felaprózott, várhatóan konszolidálódni fog. Úgy vélte, azoknak a bankoknak, amelyek nem érik el minél hamarabb az 5 százalékos részesedést, vagy vásárolniuk kell más pénzintézetet, vagy össze kell olvadniuk más bankkal, vagy az eladásról kell dönteniük a tulajdonosaiknak. A lap emlékeztetett, hogy Romániában a bankok több mint fele 1 százalék alatti piaci részesedéssel rendelkezik.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a legfontosabb számukra az organikus növekedés, de nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy bankot vásároljanak, amennyiben erre megfelelő alkalom nyílik - olvasható a Ziarul Financiarban, amely arra is emlékeztet, hogy az OTP Bank Románia 2018 végén 2,45 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett és a kilencedik legnagyobb pénzintézet volt a romániai bankpiacon. (zf, mti, hírszerk.)

OTPFatér Gyula
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac