2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Már Johannis is az IT-ban dolgozók megadóztatásáról beszél

 utolsó frissítés: 13:17 GMT +2, 2020. január 28.

Az egyenlő adózás elve "alapvetően helyes", azonban figyelembe kell venni azt is, hogy az IT-szektor, amelyben a fizetések után nem kell jövedelemadót fizetni, tíz év alatt "egy jelentéktelen szintről" úgy felfejlődött, hogy "jelenleg a GDP 6%-át teszi ki" - jelentette ki Klaus Johannis államelnök hétfőn.

Az államelnököt arról kérdezték, hogy szerinte fel kellene-e számolni az IT-szektorban dolgozók jövedelmének adómentességét, tekintve, hogy Ludovic Orban kormányfő azt nyilatkozta, hogy minden állampolgárt egyenlő adózásnak kell alávetni.

"Ez alapjában véve igaz, Romániában minden jövedelmet megadóznak. Azonban meg kell néznünk az érem másik oldalát is. Az IT-szektorban bevezetett adómentességnek köszönhetően az ágazat csupán tíz év alatt egy jelentéktelen hozzájárulási szintről annyira felfejlődött, hogy jelenleg a GDP 6%-át teszi ki, és akkor el kell gondolkodni azon, hogy most vezessük be az adózást, vagy fokozatosan. Ezt még meg kell vitatni" - fejtette ki Johannis a Cotroceni-palotában.

Az államfőtől azt is megkérdezték, hogy véleménye szerint szakaszonként kellene-e növelni a nyugdíjakat.

"Nem hiszem, hogy ezen az estén tisztázni tudnánk a nyugdíjak kérdését. Ez hosszabb vitát követel, és én azt szeretném, hogy a mindenféle elemzések és felmérések nélkül kormányzó kabinettel ellentétben, a jelenlegi kormány alaposan, nagy felelősséggel elemezze a kérdést. A nyugdíjpénztárral, a nyugdíjasok képviselőivel, a szakszervezetekkel, stb. együtt, mivel mindannyiunk érdeke, hogy a legjobb megoldásokat találjuk meg mind az autópályák, mind a nyugdíjasok esetében" - szögezte le Johannis. (agerpres)

informatikaadó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális