2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Védett fajok miatt függesztették fel a Nagyszeben-Piteşti autópálya finanszírozását?

 utolsó frissítés: 16:51 GMT +2, 2020. január 13.

Răzvan Cuc volt szállításügyi miniszter vasárnap Facebook bejegyzésében arról írt, hogy az Európai Bizottság bizonyos védett rovarok (például a gyászcincér) fajok miatt felfüggeszti a Nagyszeben – Piteşti autópálya finanszírozását, miután még 2018-ban megkapták rá a környezetvédelmi engedélyeket. 

Cuc bejegyzésében igen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy rámutasson, a jelenlegi kormány inkompetens, és hogy ez az eset azért történt meg, mert átláthatatlan és szakmailag kifogásolható döntéseket hoznak.

Ezért ő nyilvánossá tette az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságnak a levelét, amelyet Erich Unterwurzacher írt alá.

Ebben az EB részéről valóban aggodalmukat fejezik ki az autópálya építésének környezetre gyakorolt hatása miatt, ennek kapcsán kérnek kiegészítő információkat, hogy miként cselekszik a kormány a veszélyeztetett fajok védelmében. Amennyiben a kormány nem válaszol, visszautasíthatják a finanszírozást.

Cuc szerint még 2018-ban szerezte meg Románia az autópálya környezetvédelmi engedélyét, és az EU szaktanácsadó testülete akkor nem tett megjegyzést a projektre, mindaddig, amíg nem változtak meg a politikai „színek”.

Lucian Bode jelenlegi szállításügyi miniszter szintén Facebookon reagált, kihangsúlyozva, hogy az autópálya finanszírozása nincsen felfüggesztve, hanem bizonyos környezetvédelmi kérdéseket érintő észrevételeket közöltek. Bode leírta, hogy az EU-s jogszabályok értelmében 3 hónap áll rendelkezésükre tisztázni a felmerülő kérdéseket, és csupán annyi időre áll a projekt, amíg a román kormány választ nem ad.

Ezen felül megjegyezte, hogy csak akkor beszélhetünk felfüggesztésről, ha a finanszírozás már jóvá lett hagyva, ami eddig még nem történt meg.

(Adevărul, hírszerk.)

autópályaEurópai Bizottság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális