2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Frissítve: területekkel támogathatja a fiatal gazdákat a mezőgazdasági minisztérium

 utolsó frissítés: 17:23 GMT +2, 2020. január 13.

Idén először mezőgazdasági területeket utal ki az állam a fiatal gazdáknak az Állami Birtokok Ügynöksége (ADS) által ügykezelt területekből - közölte vasárnap Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

"2020-ban először a pénztámogatás mellett megpróbálunk majd 50 hektárnyi mezőgazdasági területet is kiutalni a fiatal gazdáknak. A bizonyos területekre kötött koncessziós szerződések ebben az évben lejárnak, és nem fogjuk meghosszabbítani őket" - fogalmazott a tárcavezető egy kolozsvári sajtótájékoztatón. Oros szerint a gazdatársadalom elöregedése még inkább indokolttá teszi, hogy fiatal gazdák is részesüljenek ezekből a területekből.

A miniszter szerint az Állami Birtokok Ügynöksége 319 390 hektárnyi mezőgazdasági területet ügykezel, ebből 111 640 van telekkönyvezve.

"230 ezer hektárnyi terület koncesszióban van, de ebből egyetlen hektár sincs fiatal gazdáknál" - mondta. Hozzátette, ezeket a területeket uniós vagy az Európai Unión kívüli cégek használják, amelyek mezőgazdasági támogatásokban is részesülnek.

Frissítés: Az erdélyi, székelyföldi fiatal gazdákat kevésbé érinthet egy ilyen program

A mezőgazdasági miniszter kijelentései több kérdést is felvetnek, például, hogy az erdélyi magyar fiatalokat érintheti-e az intézkedés. Tánczos Barna szenátor megkeresésünkre elmondta, a legtöbb erdélyi településen nincs állami tulajdonban levő földterület. "Hiába akarnak a székelyföldi fiatal gazdáknak mondjuk a Brăilai Nagyszigeten földterületet adni, arra valószínűleg nem fognak igényt tartani. Olyan megyék is vannak, amelyekben egyetlen hektár ilyen terület sincs, s bár vannak olyan települések, ahol van kompakt néhány száz hektár, de az sem osztható bárkinek bárhová. Első hallásra egy szépen hangzó ígéret, de ennek a gyakorlati kivitelezését nem lehet megoldani" - mondta Tánczos Barna.

(agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális