2020. szeptember 29. keddMihály
EUR = 4.8705 RON
USD = 4.1828 RON
HUF = 1.3383 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,986.39(-0.27%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Rendkívül ülésszakot hívnak össze a különnyugdíjak eltörlése miatt

 utolsó frissítés: 17:52 GMT +2, 2020. január 09.

Rendkívül parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL) képviselő a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet elfogadása érdekében.

Csütörtöki Facebook-bejegyzésében Roman azt írja, a PNL képviselőházi frakciójának vezetőjeként javaslatot tett a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívására annak érdekében, a PNL által benyújtott, a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvénytervezetet szavazás alá bocsássák. A különnyugdíjak eltörléséből származó megtakarításból a kormány fedezni tudná a gyermeknevelési pótlék emelését, amelyet a parlament december végén megszavazott.

A képviselőház munkaügyi bizottsága decemberben pozitívan véleményezte a PNL törvénytervezetét, amely a katonákon és a rendőrökön kívül minden más kategória esetében eltörölné a különnyugdíjat.

"A véleményezést azonban nem küldték el a plénumnak, így azt nem tudták szavazás alá bocsátani a parlamenti ülésszak utolsó hetében. A gyermeknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvénytervezet elfogadása és az abban foglaltak gyakorlatba ültetése sürgőssé teszi a PNL által benyújtott jogszabálytervezet elfogadását" - fejti ki Roman.

A képviselő felkéri ugyanakkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőit és Marcel Ciolacu házelnököt, hogy szavazzák meg az illető törvénytervezetet a rendkívüli ülésszakban. Ezzel a PSD bebizonyíthatja, hogy nem csupán kampányfogásból szavazta meg a gyermekpénz értékének megkétszerezését, miután korábban a PNL hasonló javaslata ellen voksolt, nyomatékosította a liberális frakcióvezető.

A PSD is megszavazza, sőt, az áfát is csökkentenék

A Szociáldemokrata Párt (PSD) meg fogja szavazni a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvényjavaslatot, illetve az áfa csökkentéséről szólót is, jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu ügyvivő pártelnök Buzăuban.

Ciolacu szerint a PSD megszavazza a két jogszabálytervezetet, függetlenül attól, hogy azt a kormánykoalíció által esetleg összehívott rendkívüli ülésszakban, vagy a rendes parlamenti ülésszakban bocsátják szavazás alá.

"A két törvénytervezet amúgy is napirenden lesz a rendes parlamenti ülésszakban, a PSD meg fogja szavazni őket" - szögezte le Ciolaciu újságírói kérdésre válaszolva. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális