2021. január 17. vasárnapAntal, Antónia
EUR = 4.8737 RON
USD = 4.0172 RON
HUF = 1.3544 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,210.81(-0.95%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Négynapos munkahetet vezetne be az új finn miniszterelnök

 utolsó frissítés: 20:45 GMT +2, 2020. január 07.

Frissítés: A finn kormány hivatalos Twitter-csatornáján cáfolta, hogy szerepelne a kormányprogramban vagy a kabinet napirendjén a négynapos munkahét témája. A rövid közlemény szerint Sanna Marin miniszterelnök tavaly augusztusban egy panelbeszélgetésen, még szállításügyi miniszterként beszélt a rövidebb munkahét lehetőségéről. A közelmúltban viszont a négynapos munkahét nem került témába - olvasható a bejegyzésben.

*

Négy naposra rövidítené a jelenlegi ötnapos munkahetet Sanna Marin finn kormányfő, aki ezáltal szeretné megtenni a „következő lépést a munkapiacon”. Amennyiben a miniszterelnök terve megvalósul, akkor ők lennének az első ország az EU-ban, ahol 24 óra lenne egy átlagos munkahét, számolt be az Euronews.

A miniszterelnök szerint az emberek megérdemlik, hogy több időt töltsenek a családjukkal, hobbijukkal, vagy az életük más területeivel. Franciaországban és Svédországban is történtek próbálkozások a munkaidő lerövidítésére.

A svédek 2015-ben már bevezették a hat órás munkanapokat, igaz, heti öt napban. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy az ezt követő időszakban az alkalmazottak boldogabbak, termelékenyebbek voltak, igaz emiatt az államnak nagyobb anyagi terheket kellett magára vállalnia.

Franciaországban 2000-ben vezették be a 35 órás munkahetet - ami napi hét óra munkát jelent. Az országban egyébként a maximálisan végezhető munkaórák száma hetente 48 óra.

Németországban is próbálkoztak a röviditett munkaidővel, amelynek révén több mint 1 millió ember menekül meg az állástalanságtól. 2019 novemberében például a japán Microsoft kezdett a négynapos munkahét tesztelésbe, aminek eredményeként 40 százalékkal nőtt termelékenységük. (Euronews)

munka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális