2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

A finn kormány cáfolta, hogy négynapos munkahetet szeretnének

 utolsó frissítés: 20:40 GMT +2, 2020. január 07.

A finn kormány hivatalos Twitter-csatornáján cáfolta, hogy szerepelne a kormányprogramban vagy a kabinet napirendjén a négynapos munkahét témája. A rövid közlemény szerint Sanna Marin miniszterelnök tavaly augusztusban egy panelbeszélgetésen, még szállításügyi miniszterként beszélt a rövidebb munkahét lehetőségéről. A közelmúltban viszont a négynapos munkahét nem került témába - olvasható a bejegyzésben.

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót a hír, miszerint Sanna Marin finn kormányfő "szeretné megtenni a következő lépést a munkapiacon" és négynaposra rövidítené a munkahetet. Az azóta tévesnek bizonyult hírrel kapcsolatban mi is megjegyeztük, hogy amennyiben a terv megvalósulna, Finnország lenne az első EU-s tagállam, ahol bevezetik a négynapos munkahetet.

Finnországot nem volt nehéz úttörőként beállítani a sajtóban, hiszen az ország már az elmúlt évtizedekben is jelentős változásokat foganatosított a munkavégzés kapcsán: 1996-ban elfogadták azt a törvénymódosítást, ami lehetővé tette a munkavállalók egy nagy része számára, hogy munkaidejük kezdetét három órával eltolják vagy épp korábbra hozzák. A négy napos munkahétre viszont a kormány hivatalos álláspontja szerint úgy tűnik, hogy még várni kell. (hírszerk.)

munka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális