2020. szeptember 23. szerdaTekla
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Orban európai finanszírozásból terjesztené ki a földgázhálózatot

 utolsó frissítés: 10:07 GMT +2, 2019. december 30.

A földgázhálózat kiterjesztése a kormány prioritásai közé tartozik, jelentette ki vasárnap Ludovic Orban kormányfő, hozzátéve, tárgyalásokba fog bocsátkozni az Európai Unióval (EU), hogy ezeket a beruházásokat európai alapokból lehessen megvalósítani.

"Kértem, hogy a 2021-2027-es költségvetési időszakban finanszírozni lehessen a földgázhálózatok kiépítését, illetve kiterjesztését, mivel vannak olyan települések, ahol elkezdték kiépíteni a hálozatot, de nem terjesztették ki. 2012 óta gyakorlatilag szinte semmi nem történt a gázszektorban, és Romániában, amely egyike a legnagyobb természetes gázerőforrással rendelkező országoknak, a lakosságnak csupán a 36%-a van a gázhálózatra csatlakoztatva. Magyarország például, amelynek gázerőforrása nagyon kicsi, lakosságának több mint 90%-át csatlakoztatta országos hálózatára. Ez tehát prioritást jelent számunkra, és kérni fogjuk, hogy a gázhálózatok kiépítését a településeken, vagy a meglévők kiterjesztését európai alapokból lehessen finanszírozni" - mondta a kormányfő.

Orban hangsúlyozta, ki fogják dolgozni a Helyi Fejlesztések 3. Országos Programját (PNDL) is, de előbb be kell fejezni az előző programok keretében elkezdett beruházásokat.

"Arra fogunk tehát koncentrálni, hogy PNDL 1 és PNDL 2 keretében elkezdett projektek megvalósuljanak, mivel vannak olyan projektek még a PNDL 1-ből, amelyeket akut pénzhiány miatt nem lehetett befejezni. Nézzék meg, mit csináltak az idén. Nekikezdtek bizonyos munkálatoknak, anélkül, hogy a szükséges anyagi forrásokat biztosították volna. Mi pedig kötelesek voltunk a költségvetés-kiigazításkor több mint 2 milliárd lejjel kiegészíteni a fejlesztési minisztérium büdzséjét, hogy ki tudjuk fizetni a PNDL 2 keretében elvégzett munkálatok költségeit" - fűzte hozzá Orban. (agerpres)

földgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális