2020. szeptember 29. keddMihály
EUR = 4.8705 RON
USD = 4.1828 RON
HUF = 1.3383 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,986.39(-0.27%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Bank of England-kormányzó: nagyot fognak bukni a befektetők, ha nem törődnek a klímaválsággal

 utolsó frissítés: 15:28 GMT +2, 2019. december 30.

A globális befektetési intézményrendszer által kezelt befektetői vagyon jelentős része elértéktelenedhet, ha a vállalatok nem igazítják befektetési stratégiájukat a fenyegető éghajlati válsághoz és az ennek megelőzését célzó klímavédelmi célkitűzésekhez - mondta hétfőn a Bank of England kormányzója.

Mark Carney jövőre távozik a brit jegybank éléről és az ENSZ globális klímavédelmi különmegbízottja lesz. Feladatköréhez tartozik majd az éghajlatváltozás elleni akciótervek globális finanszírozásának összehangolása is.

A BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nyilatkozva Carney elmondta: a világ legnagyobb nyugdíjalapjainak befektetési terveit vizsgáló legutóbbi tanulmány azt mutatja, hogy e tervek megvalósulásának 3,7-3,8 fokos - vagyis a 1,5 fokos maximumban kijelölt célt messze meghaladó - átlagos globális felmelegedés lehet a következménye.

Hozzátette: ha a fejlesztés alatt álló és művelés alá vont nyersolaj- és földgázlelőhelyek teljes tartalékát kitermelik és elégetik, semmiképpen nem teljesíthetők a klímavédelmi célok. Ennek alapján a művelés alatt álló szénlelőhelyeknek akár a 80 százaléka, a kifejlesztett olajmezők fele "befulladhat" befektetési szempontból.

Carney szerint ez azt jelenti, hogy ha az intézményi befektetők nem alakítják a klímavédelmi célkitűzésekhez befektetési stratégiájukat, az alapokban kezelt befektetői vagyon - amely végső soron magánszemélyek pénze - jelentős részben elértéktelenedhet.

A Bank of England kormányzója szerint jelenleg 120 ezer milliárd dollárnak megfelelő tőke vár a bankokban és az alapkezelők portfolióiban arra, hogy a vállalatok kidolgozzák befektetési terveiket a klímavédelmi célkitűzésekkel összefüggésben, ez a tervezési tevékenység azonban nem halad elég gyorsan.

Arra a kérdésre, hogy a kapitalizmus keretei között el lehet-e érni a klímakockázatokkal összhangban lévő beruházási stratégiák túlsúlyba kerülését, Mark Carney azt mondta: a kapitalizmusban a piacok nagyon hatékonyak a tiszta technológiák meghonosításához szüksége tőke felhajtásában, a kormányzati szféra feladata ugyanakkor az ehhez szükséges költségvetési ösztönzők és jogi szabályozások megteremtése, beleértve a leginkább környezetkárosító gazdasági tevékenységek tilalmát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális