2020. szeptember 29. keddMihály
EUR = 4.8705 RON
USD = 4.1828 RON
HUF = 1.3383 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,986.39(-0.27%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Ambíciózus növekedésre, zöld és emberközpontú gazdaság megteremtésére fókuszál az EU

 utolsó frissítés: 09:42 GMT +2, 2019. december 18.

Ambiciózus növekedési stratégiára, a zöld és emberközpontú gazdaság kiépítése érdekében a versenyképes fenntarthatóság előmozdítására összpontosít az új Európai Bizottság első alkalommal elindított európai szemeszter 2020-as ciklusa - derül ki a bizottság kedden közzétett éves fenntartható növekedési stratégiájából.

A tájékoztatás szerint az EU gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai stratégiája, az uniós gazdaságpolitika középpontjába a fenntarthatóságot és a társadalmi befogadást helyzi a múlt héten bemutatott európai zöld megállapodás nevű stratégia prioritásainak megfelelően.

A cél, hogy Európa továbbra is a világ legfejlettebb jóléti rendszereinek adjon otthont, és az első klímasemleges kontinenssé váljon, innovatív és versenyképes vállalkozói szellemű központ legyen - írták.

"Eszközeivel Európa jobb eredményekre lesz képes a szociális méltányosság és jólét terén. A fenntartható növekedési stratégia tágabb értelemben elő fogja segíteni, hogy az unió és tagállamai megvalósítsák az ENSZ fenntartható fejlődési céljait" - fogalmaztak.

Az uniós bizottság szerint a zöld és emberközpontú gazdaság kialakításához a tagállamok strukturális reformjainak, foglalkoztatáspolitikáinak, valamint beruházási és felelős költségvetési politikáinak a környezeti fenntarthatóság, a termelékenységnövekedés, a méltányosság, és a makrogazdasági stabilitás szempontjain kell alapulniuk.

A bizottság közzétette az együttes foglalkoztatási és az egységes piaci teljesítményt értékelő jelentésre vonatkozó javaslatát. Az utóbbi most először került be az európai szemeszter ciklusába annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az egységes piac zökkenőmentes működését elősegítő reformok végrehajtásának fontosságára.

Az euróövezet gazdaságpolitikájáról szóló ajánlás felszólítja az euróövezeti tagállamokat, hogy hozzanak intézkedéseket az inkluzív és fenntartható növekedés elérése, valamint a versenyképesség fokozása érdekében. Szorgalmazza a költségvetési politikák differenciálását, valamint - romló kilátások esetén - e politikáknak az eurócsoporton belüli további összehangolását.

A makrogazdasági egyensúlyhiányok kimutatására szolgáló, úgynevezett riasztási mechanizmus keretében készült jelentés azt ajánlja, hogy 2020-ban 13 tagállamot - Bulgária, Ciprus, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország - vonjanak részletes vizsgálat alá. Az érintett tagállamoknak folytatniuk kell makrogazdasági egyensúlyhiányuk kezelését, hogy felkészülhessenek a hosszú távú kihívásokra és az esetleges jövőbeli sokkhatásokra - szögezték le.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy tagállamoknak a stabilitási vagy konvergenciaprogramjukban és nemzeti reformprogramjukban figyelembe kell venniük az uniós bizottság fenntartható növekedési stratégiájában meghatározott prioritásokat. A bizottság a benyújtott szakpolitikák és stratégiák alapján az európai szemeszter várhatóan májusban ismertetett tavaszi csomagjának részeként országspecifikus ajánlásokat tesz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális