2021. március 9. keddFranciska, Fanni
EUR = 4.8838 RON
USD = 4.1118 RON
HUF = 1.3297 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,566.40(0.63%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A kormány felelősségvállalással fogadja el a 2020-as állami- és társadalombiztosítási költségvetés törvényét

 utolsó frissítés: 18:26 GMT +2, 2019. december 16.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn bejelentette, támogatást kapott a párt vezetőségétől ahhoz, hogy felelősségvállalással fogadják el a 2020-as állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényét. A legalkalmasabb időpont erre december 23-a - jelentette be a kormányfő.

Orban ismertette a felelősségvállalási folyamat menetét is. Eszerint a kormányülésen elfogadják a két törvénytervezetet, majd összehívják a két kamara összevont házbizottságát, amely kiszabja az ütemtervet, elegendő időt hagyva a törvényhozóknak ahhoz, hogy módosító javaslatokat csatoljanak a tervezetekhez. Ezt követően hívják össze a plenáris ülést, amelyen a kormány felelősséget vállal a jogszabálytervezetekért.

Amennyiben a törvényt vita nélkül elfogadják a törvényhozók, három napon keresztül megtámadható lesz az alkotmánybíróságon, illetve bizalmatlansági indítvány nyújtható be a kabinet ellen. Ha ezek közül egyik sem történik meg, a törvény kihirdetésre kerül.

"A plenáris üléshez a legjobb dátum 23-a" - jelentette ki Orban, akinek az a célja, hogy december 31-éig elkészüljön az ország jövő évi büdzséje.

A PNL néhány javaslatot fogalmazott meg a partnerpártokkal folytatott megbeszélések során, ugyanis "néhány költséget szűkebbre kell szabni". Ezek között a javaslatok között szerepel a közméltóságok bérének befagyasztása, valamint a politikai pártok támogatásának csökkentése. (Agerpres)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális