2020. szeptember 29. keddMihály
EUR = 4.8705 RON
USD = 4.1828 RON
HUF = 1.3383 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,4%
BET = 8,986.39(-0.27%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy be van-e fizetve a betegbiztosításod?

 utolsó frissítés: 09:21 GMT +2, 2019. december 13.

Érdemes néha ellenőrizni, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) adatbázisában biztosított személyként jelenünk-e meg. Ha nem, az nem is biztos, hogy a munkaadónk tévedéséből történt, vagy mert nem teljesítette a törvényes kötelezettségét. Előfordulhat ugyanis, hogy a CNAS-nél van a hiba.

Ezt bizonyítja egyik olvasónk esete is, aki levélben számolt be arról, hogy több éve, megszakítás nélkül dolgozik ugyanazon munkaadónál, aki elmondása szerint mindig pontosan befizeti a hozzájárulásokat. Olvasónk ennek ellenére, több munkatársához hasonlóan, nem biztosított személyként jelent meg a rendszerben. "A betegbiztosító oldalán a személyi számmal leellenőrizhető, hogy biztosítva vagyunk vagy sem, legalább erre érdemes lenne felhívni az emberek figyelmét" - írta olvasónk.

Utánanézni tényleg alig pár másodpercbe kerül, mindössze a személyi szám megadására van szükség, és így biztosak lehetünk abban, hogy nem kerülünk kínos helyzetbe akkor, ha egészségügyi gondokkal küzdünk.

Nem kell mást tenni, mint a cnas.ro oldalon a szolgáltatások közül kiválasztani a "Verificare asigurat" menüpontot (sokkal célravezetőbb lehet, ha Google-kereséssel a "cnas verificare asigurat" kulcsszavakat használjuk). Az itt is elérhető oldalon nem csak arra kapunk választ, hogy biztosítottak vagyunk-e vagy sem, hanem azzal kapcsolatos információkhoz is hozzájutunk, hogy mikor váltottunk legutóbb családorvost (ha történt ilyen).

Ha nektek is vannak hasonló történeteitek, esetleg tapasztalatotok van az ilyen helyzetek megoldásáról, írjátok meg nekünk a penz@transindex.ro címre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális