2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Törli a kormány az alacsony jövedelmű részmunkaidősöket érintő többletterheket

 utolsó frissítés: 15:07 GMT +2, 2019. december 04.

Update: A képviselőház megszavazta azt a tervezetet, amellyel törlik a részmunkaidős munkaszerződésekre vonatkozó többletterheket. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a szerkesztőségünknek küldött közleményben hangsúlyozta, megszavazták a tervezetet, hiszen nem értenek egyet azzal, hogy az állam "bünteti a jóhiszemű vállalkozásokat", és a szövetség már a kezdetektől ellenezte a teljes munkaidő utáni járulékbefizetést.  

"Ezentúl a munkaidővel arányosan kell a társadalombiztosítási járulékot fizetniük a munkaadóknak az alkalmazottak után. Erről ma döntőházként szavazott a képviselőház plénuma, ezáltal visszavezetve egy korábbi változatát a társadalombiztosítási járulék befizetésnek, ugyanis eddig a munkaadónak – függetlenül attól, hogy teljes- vagy részmunkaidőben alkalmazott – a teljes munkaidő után kellett befizetnie a tb-járulékot. Az RMDSZ már a kezdetektől ellenezte a teljes munkaidő utáni járulékbefizetést, hiszen ez a rendelkezés diszkriminatív volt, és gyakorlatilag a jóhiszemű vállalkozásokat és alkalmazottakat büntette" – mutatott rá Korodi Attila.

A Szövetség képviselőházi frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az állam feladata az, hogy megszüntesse a feketemunkát és egy olyan rendszert ültessen gyakorlatba, amely feltérképezi és nyilvántartja a részmunkaidős munkaszerződéseket.

*

A képviselőház ma várhatóan törölni fogja azt a rendelkezést, amely szerint a részmunkaidőben dolgozó alkalmazottak után akkor is a minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási hozzájárulást kell fizetni, ha a részmunkaidős állásból származó jövedelme nem éri el a minimálbér szintjét.

A Ziarul Financiar szerint Romániában 300 ezer részmunkaidős állás van. Bár az intézkedésnek valószínűleg minden érintett örül, azt is érdemes megjegyezni, hogy az alacsonyabb társadalombiztosítási befizetések majd alacsony nyugdíjakat is fognak eredményezni.

A minimálbért el nem érő fizetésekre kivetett minimálbérhez kötött hozzájárulásokat a PSD-ALDE kormánykoalíció vezette be. A döntést azzal magyarázták, hogy a részmunkaidős alkalmazottakat foglalkoztatók esetében visszaélésre adhat okot az adók és járulékok alacsony szintje.

A volt kormány által hozott intézkedést a szakszervezetek és a vállalatok azért kritizálták, mert szerintük a munkaerőhiánnyal küzdő munkaerőpiacon rugalmasságra lenne szükség, ráadásul alacsony jövedelmű személyeket lehetetleníthet el a minimálbérhez kötött hozzájárulások szintje.

Az intézkedést, amely tegnap pozitív véleményezést kapott a szakbizottságokban, ma várhatóan meg fogja szavazni a képviselőház. (zf)

adó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális