2020. június 4. csütörtökBulcsú
EUR = 4.8398 RON
USD = 4.3112 RON
HUF = 1.3998 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,8%
BET = 8,981.80(1.90%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Mennyi a költsége az erőszakos cselekményeknek világszerte?

 utolsó frissítés: 18:10 GMT +2, 2019. december 02.

Noha valószínűleg sokan nem érzékeljük, naponta emberek milliói vannak kitéve valamilyen nemű erőszaknak. Legyen szó háborúról, gyilkosságról, terrorizmusról vagy szexuális zaklatásról, az erőszak a trauma mellett igen jelentős gazdasági veszteségeket is okozhat.  

A VisualCapitalist egyik legfrissebb elemzésében az erőszak globális árát összesíti, amely szerint például 2018-ban a globális GDP 11%-át tette ki az erőszakos megnyilvánulások költsége. Ha a világ minden lakosára leosztjuk ezt az összeget, akkor annak a költsége évente megközelítőleg 1 853 dollár/fő.

De hogy köthető össze az erőszak a gazdasággal?

A Global Peace Index (A globális béke index) az erőszak árát a vásárlóerő-paritáson számítja, figyelembe véve a költségek alábbi három típusát: 

  • közvetlen következmények: az erőszakos cselekedetek azonnali következményei az áldozatok, az elkövetők vagy a kormány számára;
  • közvetett következmények: gazdasági veszteség az erőszakos cselekmény során, beleértve az érintetteket ért traumát is;
  • multiplikatív hatás: azt a gazdasági előnyt veszi figyelembe, ami akkor keletkezett volna be, ha az erőszakos cselekmény közvetlen költségeit el lehetett volna kerülni.

2012 és 2017 között az erőszakos tevékenységek költsége 11%-kal nőtt, ami azt jelenti, hogy 2017-ben ez az összeg elérte a 146 000 milliárd dollárt. Ez elsősorban a szíriai, líbiai, jemeni, valamint az Észak-Afrika területein folyó konfliktus övezetek miatt emelkedett – írják a jelentésben.

2018-ban ez a költség valamivel csökkent, 141 000 milliárd dollárra. Ez annak köszönhető, hogy Szíriában, Ukrajnában és Kolumbiában némiképp elcsendesedtek a fegyveres konfliktusok.

Az erőszak által leginkább érintett országok

 

Országok és az erőszakos cselekmények költsége a GDP függvényében

A konfliktus által sújtott országok a jelentős katonai kiadások, valamint az átlagnál jóval magasabb halálesetek miatt viselik a legnagyobb „erőszak-költségeket”.

Az erőszak összetétele globális szinten

1. katonai kiadások, 2. belső védelmi kiadások, 3. gyilkosságok, 4. magán önvédelmi kiadások, 4. öngyilkosság, 5. fegyveres konfliktus, 6. erőszakos bűntények, 7. egyebek

Természetesen az erőszak költségei régiónként eltérőek – emelik ki a szerzők. Ugyanakkor érdekességként említik meg, hogy a legjelentősebb különbség a katonai kiadásokban mutatkozik meg. Míg a Közel-Kelet és Észak-Afrika erőszak-költségeinek 59%-át képviselik a katonai kiadások, addig Közép-Amerikában és a Karib-térségben ez az arány csak 8%.

Európában a legnagyobb arányban (42%-ban) a belső védelemre költenek, második helyen a katonai tevékenységek állnak, amelyek aránya eléri a 35%-ot. A gyilkosságok, öngyilkosságok és erőszakos cselekedetek költségei nagyjából a költségek 18-át adják, a fegyveres konfliktusok/terrorelhárítás kiadásai pedig 4%-ra terjednek ki. (visualcapitalist)  

háború
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális