2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
EUR = 4.8074 RON
USD = 4.4186 RON
HUF = 1.4171 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,704.82(-0.76%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,50%

A PSD szerint a PNL társadalmi kísérleteket hajt végre a minimálbér kapcsán

 utolsó frissítés: 16:41 GMT +2, 2019. november 29.

A minimálbér összegének a munkatermelékenységtől, illetve az inflációs rátától való függővé tétele negatív hatással lesz a társadalomra, egy ilyen "kockázatos kísérlet" csak növelné a társadalmi egyenlőtlenséget és fokozná a munkaerő-elvándorlást - véli a Szociáldemokrata Párt (PSD). Arról, hogy a PNL-kormánynak milyen tervei vannak a minimálbér növelését illetően, itt írtunk.

A PSD pénteki közleményében felszólítja a szakszervezeteket, hogy védjék meg a szociáldemokrata kormányzás alatt elnyert jogokat, késztessék az Orban-kormányt arra, hogy találjon "méltányos és európai megoldásokat" a minimálbér tekintetében.

A közlemény rámutat, az üzleti szféra számára kiszámíthatóságot biztosító és az Európai Unió által is elfogadott módszer szerint a minimálbért az országos átlagbérhez viszonyítva kell megállapítani, így ugyanis elkerülhető a magas és az alacsony jövedelműek közötti különbség növekedése. A PSD szerint ugyanakkor Romániának is csatlakoznia kellene az európai minimálbér bevezetését szorgalmazók köréhez.

Bírálja a PSD a PNL-nek a differenciált minimálbér eltörlésére vonatkozó tervét is.

"Florin Cîţu pénzügyminiszter érve, miszerint Románia az egyetlen ország a világon, ahol differenciált minimálbér van, óriási hazugság. Hat olyan állam is van az Európai Unióban, amelyekben a képzettség függvényében differenciált minimálbért szabtak meg. Franciaországról, Belgiumról, Magyarországról, Szlovákiáról, Észtországról és Luxemburgról van szó" - áll még a szociáldemokraták közleményében. (agerpres)

Címoldali fotó: a PSD Facebook oldala.

minimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális