2020. július 14. keddÖrs, Stella
EUR = 4.8423 RON
USD = 4.2788 RON
HUF = 1.3687 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,466.65(-0.05%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Kissinger: Kína és Amerika fél lábbal már benne van a hidegháborúban

 utolsó frissítés: 18:16 GMT +2, 2019. november 21.

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, diplomata és politikus arra figyelmeztet: az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus súlyosabb kimenetelű lehet, mint az első világháború, ha korlátlanul hagyják tovább folyni – írja a Bloomberg.

"Véleményem szerint ebben a feszült időszakban meg kellene értenünk, hogy hová vezetnek egyes politikai döntések, és mindkét fél túl kellene tegye ezen magát – fogalmazott a New Economy Forum rendezvényen. "Még nem túl késő" - tette hozzá.

Kissinger szerint a világ két legnagyobb gazdasága egy elhúzódó kereskedelmi háborúba van beszorítva, és egymás lépéseit figyelembe véve mindig arra törekednek, hogy rálépjenek egymás lábujjára.

"Számomra elengedhetetlennek tűnik a kölcsönös céljaink megvitatása és a konfliktus hatásainak korlátozására tett kísérlet" - mondta. „Ha megengedjük, hogy a konfliktusok korlátok nélkül folytatódjanak, akkor az eredmény rosszabb lehet, mint annak idején Európában. Az I. világháború ott azért tört ki, mert egy viszonylag kisebb válságot nem sikerült jól kezelni."

Kína békét szeretne (?)

Peking továbbra is részmegállapodásra törekszik az Egyesült Államokkal a kereskedelmi konfliktus megoldásának érdekében - jelentette ki Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Pekingben. Kína hajlandó az Egyesült Államokkal közösen dolgozni azért, hogy egymás legfőbb aggodalmait orvosolva sikerüljön megkötni az immár 16 hónapja húzódó kereskedelmi háború megoldását célzó megállapodás első elemét - mondta el a szóvivő, hangsúlyozva: ez mind Kína és az Egyesült Államok, mind az egész világ érdekeit szolgálná.

A kínai kereskedelmi minisztérium egy nappal azt követően közölte állásfoglalását, hogy a Reuters brit hírügynökség a Fehér Házhoz közel álló forrásokra hivatkozva nyilvánosságra hozta, hogy a részmegállapodás aláírása a jövő évre csúszhat át, mivel Peking a kínai árukat sújtó amerikai pótvámok nagy mértékű visszavonását várja, Washington pedig szintén egyre komolyabb követelésekkel állt elő.  

A Wall Street Journal amerikai lap csütörtökön meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte: Liu Ho a kereskedelmi tárgyalások következő fordulójára Pekingbe hívta Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyalót, valamint Steven Mnuchin pénzügyminisztert.

A lap értesülései szerint a kínai vezetés reményei szerint az egyeztetést még az Egyesült Államokban jövő csütörtökön kezdődő hálaadási szünet előtt megrendezhetik. Az amerikai tárgyalók hajlandóak személyesen tárgyalni, de a dátumról egyelőre nem állapodtak meg - írja a Wall Street Journal, hozzátéve: az amerikai tárgyalók ugyanakkor ahhoz kötik a következő forduló megtartását, hogy Kína hajlandóságot mutat-e ígéretet tenni a szellemi tulajdon védelmét, a kényszerített technológia transzfert, és az amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését illetően.    

Az Egyesült Államok és Kína azonban a kereskedelmi konfliktuson túl a hongkongi tüntetések körül is diplomáciai szóváltásba keveredett, az amerikai képviselőház ugyanis helyi idő szerint szerda este megszavazott egy, a hongkongi tüntetőket támogató törvényjavaslatot, egy nappal azt követően, hogy azt a szenátus egyhangúan elfogadta. Peking heves tiltakozását fejezte ki a törvényjavaslat ellen, mellyel szerinte Washington Kínai és Hongkong belügyeibe avatkozik.        

A feszült légkör és a részmegállapodás körüli bizonytalanságok hatására a kínai tőzsdeindexek második napja estek, a jüan pedig tovább gyengült a dollárhoz képest csütörtökön.

(Bloomberg, MTI, szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális