2020. január 27. hétfõAngelika
EUR = 4.7790 RON
USD = 4.3101 RON
HUF = 1.4187 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 10,219.75(0.87%)
Infláció = 3,8%
Alapkamat = 2,50%

Johannis: szigorú politikára van szükség annak érdekében, hogy a gazdasági egyensúly helyre álljon

 utolsó frissítés: 10:17 GMT +2, 2019. november 08.

A volt kormány 29 milliárd lejes költségvetési deficitet hagyott maga után, emiatt szigorú és hatékony politikákra van szükség annak érdekében, hogy a gazdaságot és a pénzügyet az egyensúly és a fenntarthatóság útjára lehessen állítani, jelentette ki Klaus Johannis államelnök csütörtökön.

Az államelnök részt vett a cégek országos rangsorát bemutató gálán, amelyet az ipari és kereskedelmi kamara 26. alkalommal szervezett meg.

"A katasztrófális PSD kormányzás ellenére és az elmúlt évek számos akadályától függetlenül sikerült fenntartani vállalkozásaikat és fejleszteniük azokat. Sajnálatos módon azonban az önök cégei szintjén elért jelentős eredmények nem köszönnek vissza Románia makrogazdaságának szintjén is. Az elmúlt években felhalmozott deficitek veszélyeztetik fejlődési perspektíváinkat. A növekvő költségvetési hiány azt mutatja, hogy a Szociáldemokrata Párt rossz irányba vitte Romániát. Példának okáért, a volt kormány 29 milliárd lejes költségvetési hiányt hagyott hátra október végén, azaz a GDP 2,8%-át" - mondta Johannis a vállalkozóknak.

Az államfő szerint a kereskedelmi mérleg hiánya mértéktelenül megnőtt és "rekordszintű" inflációt eredményezett.

"Emiatt van szükség szigorú és hatékony politikákra, hogy a gazdaságot és a pénzügyet az egyensúly és fenntarthatóság útjára lehessen állítani. Egyáltalán nem lesz könnyű dolga a PNL-kormánynak, hogy megoldásokat találjon mindazon problémákra, amelyeket az előző kormányok előidéztek. Meggyőződésem azonban, hogy fontos lépéseket fogunk tenni a normális Románia irányában" - szögezte még le Johannis. 

(Agerpres)

Nyitókép: romania-insider.com

gazdaságélénkítésJohannis
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális