2020. január 27. hétfõAngelika
EUR = 4.7790 RON
USD = 4.3101 RON
HUF = 1.4187 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 10,219.75(0.87%)
Infláció = 3,8%
Alapkamat = 2,50%

A román vendégmunkások már nem hajlandók napszámosként epret szedni Spanyolországban

 utolsó frissítés: 15:03 GMT +2, 2019. november 07.

A spanyolországi Andalúzia régióban igen nagy a felháborodás, mert nincs napszámos, aki leszedné az epreket – írja a Digi24. Ez azért is érdekes, mert csak Huelva tartományban 9 ezer munkanélkülit tartanak számon, a hatóságok nagy meglepetésére azonban sem a spanyolok, de még a románok sem hajlandók az eperfarmokon dolgozni.

A román portál egy spanyol lapra hivatkozva leírja, hogy a ’90-es évek elején az andalúziai spanyolok mind Huelvába mentek epret szedni, majd idővel őket felváltották a más országból érkező, szerencsét próbáló napszámosok, többségük romániai. Azonban most már a románok nem mennek olyan mértékben mint eddig, így a gazdálkodók attól tartanak, hogy a gyümölcsöket nem lesz aki leszedje.

Az idei szezonban országszerte 90 ezer munkavállalóra lenne szükség eper, áfonya és citrusfélék begyűjtéséhez, azonban eddig kevesebb mint 1000 munkás jelentkezett a hirdetésekre.

A spanyol munkaügyi hivatal mezőgazdasági adatsorai szerint szeptemberben 10 000 munkahelyet hirdettek eperszedésére, de csak mintegy 600-an regisztráltak ebben az időszakban. Érdekesség, hogy ugyanebben a periódusban a mezőgazdasági ágazatban a munkanélküliség 4% -kal növekedett, csak Huelvában több mint 9200 munkanélkülit tartanak számon.

A román munkavállalók, akikre a spanyolok eperszedésekor eddig leginkább támaszkodtak, már nem jelentkeznek munkára, mert elégedetlenek a bérrel.

A témában illetékes szakszervezetek azt nyilatkozták, hogy a gazdák ajánlatai "nem elég vonzóak", és emellett nem tartják tiszteletben a kollektív szerződést sem. Szerintük jóval a szerződésben foglaltak alatti összeget adják, vagy például a túlórázást sem fizetik a megegyezés alapján. A hatályos megállapodás szerint egy munkás naponta 42 és 43,81 euró közötti bért kap.

A napszámosok érdekeit védő szakszervezet szerint olyan esetek is vannak, hogy az egészség- és társadalombiztosítást sem állják a munkaadók, így betegség vagy baleset esetén nem kapnak fizetett szabadságot.

(digi24, szerk.)

Nyitókép: digi24.ro

mezőgazdaságSpanyolországvendégmunkás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális