2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
EUR = 4.8074 RON
USD = 4.4186 RON
HUF = 1.4171 RON
GDP-növekedés = 4,1%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 9,704.82(-0.76%)
Infláció = 3,6%
Alapkamat = 2,50%

Bekeményít az új munkaügyi miniszter: a tárca struktúrájának csökkentését és komoly ellenőrzéseket ígér

 utolsó frissítés: 12:21 GMT +2, 2019. november 05.

A munkaügyi minisztérium struktúrájának zsugorítását, illetve a nyugdíjak kifizetéséhez szükséges büdzsé helyzetét célzó komoly ellenőrzéseket vetít elő Violeta Alexandru új munkaügyi miniszter, aki szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) aggasztóan nagy deficitet hagyott hátra ezen a téren.

Violeta Alexandru kedd reggel, a munkaügyi minisztérium bejáratánál várakozó újságíróknak elmondta, zsugorítani akarja az intézmény struktúráját, ugyanakkor nagy hangsúlyt szándékozik fektetni arra, hogy a nyugdíjasokkal és alkalmazotakkal való kapcsalattartásban részt vevők megfelelő szakmai felkészítésben részesüljenek. Rajtuk lesz a hangsúly, és nem a vezetői tisztségekben levőkre, szögezte le a munkaügy új minisztere.

A nyugdíjbüdzsé helyzetét illetően Violeta Alexandru rámutatott, a PSD aggasztóan nagy deficitet hagyott hátra ezen a téren, emiatt nagyon komoly ellenőrzéseket szándékozik végezni, hogy kiderüljön, mi a valós helyzet, és minden erre vonatkozó információt meg fog osztani a közvéleménnyel.

Alexandru bejelentette ugyanakkor, hogy minél hamarabb létre fog hozni egy információs pontot a munkaügyi minisztérium székhelyének közelében, ahol az érdeklődök információkat kaphatnak és kérhetnek az intézmény által biztosított szolgáltatásokról.

Ebben a kontextusban rámutatott, hogy első útja a petíciókat feldolgozó irodába fog vezetni, hogy megtudja, milyen kérelmekkel fordulnak a polgárok a minisztériumhoz, illetve, hogy milyen válaszokat kaptak ezekre az intézmény részéről. Az esetleges problémákat pedig a lehető legrövidebb időn belül korrigálják, hangsúlyozta a miniszter.

Ami az országos minimálbért illeti, kifejtette, hogy az elkövetkező időszakban egy sor megbeszélést fog folytatni a szociális partnerekkel, hogy megtalálják a leghelyesebb és legobjektívebb módot ennek kiszámítására.

A bértörvényt és nyugdíjtörvényt illetően pedig az új munkaügyi miniszter leszögezte, hogy be fogja tartani a hatályos törvényt, és folytatni fogja a párbeszédet a szociális partnerekkel, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat Románia, a nyugdíjasok és a dolgozók számára.

Violeta Alexandru a magánszférában tevékenykedőkkel szemben is jelezni akarja, hogy fontosak számára, tiszteletben tartja munkájukat, arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy egy vállalkozást talpon tartsanak, amely alapján adókat és illetékeket fizetnek az állami büdzsébe.

Rögtön Violeta Alexandru után Marius Budăi volt munkaügyi miniszter is megérkezett a minisztériumba, hogy átadja a tárcát.

(Agerpres)

Nyitókép: wall-street.ro

nyugdíjbértörvényminimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális